ua en ru

Зниження вимоги щодо страхового запасу газу створює передумови для зменшення цін, - експерт

Зниження вимоги щодо страхового запасу газу створює передумови для зменшення цін, - експерт Експерт розповів про наслідки зниження вимоги щодо страхового запасу газу

Зниження вимоги щодо формування страхового запасу газу з 50% до 10% місячного обсягу істотно полегшує роботу постачальників і створює передумови для зниження цін. Таку думку в коментарі українським ЗМІ висловив директор компанії "Скела Терціум" Сергій Непомящий.

"Запровадження норми про формування 10% страхового запасу – це свого роду ковток свіжого повітря для нас. Раніше діяла норма про формування 50% страхового запасу. Через це у нас на тривалий термін заморожувалися значні ресурси. Нова норма дозволяє значно знизити фінансове навантаження. Це в свою чергу дає можливість бути більш гнучкими. Трейдерам стане набагато легше працювати. Вивільняються значні фінансові ресурси, що дозволить купувати газ по передоплаті. Таким чином, кінцеві споживачі зможуть отримати більш низькі ціни", - зазначив він.

На його думку, ще одним моментом, що створює складності для трейдерів, є контрактування газу за 10 днів до початку місяця.

"З цим всі вже змирилися і звикли, але все одно це створює складності. Оскільки ціна формується пізніше, ніж потрібно подавати номінацію", - зазначив Непомящий.

Як повідомлялося, Верховна рада знизила вимоги до постачальників газу для створення страхового запасу газу з 50% до 10% місячного обсягу.

Конкретний розмір страхового запасу, в межах 10%, буде щорічно визначати Кабінет міністрів. Вимоги щодо страхового запасу повинні бути єдині для всіх учасників ринку.

ТОВ "Скела Терціум" (Київ) – приватний постачальник газу, входить в п'ятірку найбільших імпортерів газу.