ua en ru

Зниження вартості зовнішніх позик свідчить про зростання довіри іноземних інвесторів до України, - експерти

Зниження процентних ставок при розміщенні українських євробондів говорить про те, що інвестори вважають нашу країну досить надійним позичальником. При цьому, значні обсяги залучення валюти на зовнішніх ринках знімають гостроту питання про відновлення співпраці з МВФ, що дає додаткові гарантії стабільності курсу гривні, відзначили експерти, коментуючи розміщення десятирічних єврооблігацій на 1,25 млрд дол. з прибутковістю 7,5%.

«Позитивно позначилося те, що ми справно платимо за всіма боргами. Україна без затримок погашає зовнішні та внутрішні позики, єврооблігації, кредити МВФ, своєчасно оплачує російський газ. Відповідно, ми як платники досить стабільні», - сказав керівник інформаційно-аналітичного центру «Forex Club» Микола Івченко. Він також зазначив, що літо буде ще більш сприятливим для розміщення українських єврооблігацій, оскільки ставки будуть знижуватися на тлі поступової стабілізації ситуації в Євросоюзі.

Головний економіст інвестиційної компанії «Dragon Capital» Олена Бєлан зазначила, що останнє розміщення єврооблігацій повністю забезпечило потреби уряду у валюті для майбутніх виплат за боргами МВФ. «Прибутковість останнього розміщення була на 12,5 б.п. нижче, ніж прибутковість аналогічних єврооблігацій, випущених 4 лютого, що свідчить про збереження високого апетиту інвесторів до українського кредитному ризику. Враховуючи, що вихід уряду на ринок проводився безпосередньо перед планованим від'їздом місії МВФ, не виключено, що очікування прогресу в переговорах з МВФ також сприяли успішності розміщення», - сказала Бєлан.

Експерти відзначили, що значні запаси валюти, створені за допомогою розміщення єврооблігацій (з початку року загальна сума запозичень склала 4,7 млрд дол.) дають уряду більше поле для маневру в переговорах з МВФ. Відсутність кредитів Фонду не несе для української економіки та фінансової системи ніяких ризиків.

Івченко також зазначив, що у разі відсутності програми співпраці між урядом і МВФ, або його різкої критики на адресу нашої країни, інвестори і кредитори від України не відвернуться: «Є категорія« сценарних інвесторів », які довіряють Україні, не особливо враховуючи позицію МВФ. Все-таки, ми справно погашаємо всі борги », - резюмував Івченко.

Нагадаємо, перед останнім розміщенням євробондів, Україна виходила на цей ринок на початку лютого, розмістивши на 1 млрд дол. під 7,625% річних. У в листопада 2012 р. євробонди на суму 1,25 млрд дол. були розміщені під 7,8% річних. Таким чином, менш ніж за півроку ставки запозичень для України знизилися на 0,3%.

Читайте також: Мінфін розмістив єврооблігації на 1,25 млрд дол