ua en ru

РНБО запроваджує на три роки санкції проти Росії

РНБО запроваджує на три роки санкції проти Росії Фото: сакнції проти РФ (УНІАН)

Санкції РНБО синхронізуються з обмежувальними заходами Мінфіну США проти топ-чиновників РФ

Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) у середу, 2 травня, запровадила санкції щодо юридичних і фізичних осіб, які пов’язані з російською агресією проти України. Про це йдеться у повідомленні РНБО.

Зазначається, що розглянуто питання запровадження персональних економічних та інших обмежувальних санкцій щодо юридичних і фізичних осіб, які пов'язані з російською агресією проти України, а також щодо яких було застосовано відповідні рішення урядами США та країн ЄС.

"Санкції запроваджуються за ініціативою Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного банку України на три роки або безстроково щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму у рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної Думи та членів Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації тощо. Крім того, було продовжено дію санкцій, застосованих у попередні роки.

"Рада також підтримала пропозиції про припинення участі українських представників у діяльності органів СНД, та доручила Міністерству закордонних справ України вжити в установленому порядку заходів стосовно припинення дії окремих міждержавних угод", - повідомили в РНБО.

Нагадаємо, під час засідання РНБО президент України Петро Порошенко заявив, що Україна введе нові санкції проти Російської Федерації через застосування хімічної зброї в центрі Європи та незаконні "вибори" в анексованому Криму.

Додамо, що 6 квітня 2018 Міністерство фінансів США розширило санкційний список проти Російської Федерації. Зокрема, до списку внесено 7 російських олігархів і 12 компаній. Також санкції застосовані до 17 високопосадовців уряду Росії і державних компаній з торгівлі зброєю.

Так, під санкції потрапили голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, голова Роскомнагляду Олександр Жаров, директор Росгвардії Віктор Золотов, бізнесмени Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Кирило Шамалов, Віктор Вексельберг, Сулейман Керімов, Володимир Богданов і Андрій Скоч.