ua en ru

ЗМІ: Саакашвілі "гальмує" приватизацію ОПЗ

Нещодавно Верховна Рада провалила приватизаційні законопроекти про умови продажу стратегічних підприємств. Це відбулося на тлі гучної медіа-кампанії, розгорнутої проти Одеського припортового заводу, яка підриває інтерес іноземних інвесторів, пише тижневик "Дзеркало тижня" у статті "Навіщо Саакашвілі гальмує приватизацію ОПЗ?".

"Це далеко не перший раз, коли приватизація ОПЗ була зупинена через політичні ігри", - вказує видання.

У той же час видання наводить дані, що свідчать про фінансове здоров'я заводу. Зокрема, ОПЗ достроково погасив кредит у 5 млрд грн, а розмір чистого прибутку за дев'ять місяців 2015 року склав 205 млн грн (за аналогічний період 2014 підприємство понесло збитки в розмірі 243 млн грн).

Що стосується фінансової прозорості, то всі операції і платежі ОПЗ знаходяться під щоденним контролем Держфінінспекції. Крім того, на ОПЗ працює група західних інвестиційних консультантів, до складу якої входять представники міжнародної юридичної компанії Baker & Mckenzie, Ernst & Young та ін.

"Останнім часом проти ОПЗ в ЗМІ була розгорнута потужна антирекламна кампанія, спрямована на створення негативного іміджу підприємства і спотворення реальної інформації про його діяльність. Мета цієї кампанії - підірвати інтерес іноземних інвесторів до приватизації", - цитує видання голову Фонду держмайна Ігоря Білоуса.

Також "Дзеркало тижня" наводить звернення колективу ОПЗ до Президента України, прем'єра і генерального прокурора, в якому спростовується заява прокурора Одеської області Сакварелідзе про збитки підприємства у розмірі 4 млрд грн від операцій з гонконгською компанією Expotrade Global limited.

Насправді, йдеться в листі, збитків не могло бути, тому що цей контракт не виконувався, що прокуратура могла легко перевірити за даними української митниці, йдеться у зверненні.

"Що стосується давальницької сировини, то це короткострокова угода. Економічні розрахунки показують, що укладення контракту з компанією Antra Gmbh не завдало збитків підприємству, на відміну від потужної PR-кампанією, розгорнутою проти заводу", - наголошується у зверненні.

"Дзеркало тижня" наводить інформацію російського видання "Дни" про те, що переговори про купівлю ОПЗ вів Дмитро Мазепін, власник російського холдингу "Уралхім" і міноритарій хімкомбінату "Тольяттіазот" (належить російському олігархові Вексельбергу). Мазепін вже обговорив таку можливість з головою Одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі, цитує "Дзеркало тижня" російське видання. При цьому в "Уралхімі" такий інтерес і переговори з Міхеїлом Саакашвілі заперечують, однак таке заперечення цілком природне, якщо врахувати політичну ситуацію, зазначає "Дзеркало тижня".