ua en ru

ЗМІ: Фірташ постачає українську сировину в Крим для виготовлення титану

ЗМІ: Фірташ постачає українську сировину в Крим для виготовлення титану Фото: Дмитро Фірташ продовжує заробляти на "Кримському титані"

Завод олігарха "Кримський титан" тепер працює за російським законодавством

Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, постачає ільменіт, сировину для виготовлення титану, на "Кримський титан", який знаходиться на території анексованого Росією півострова. Про це йдеться у сюжеті на Громадському.

Зазначено, що "Кримський титан", який раніше належав Фірташу, після анексії Криму, було передано в оренду московській компанії ТОВ "Титановые инвестиции", засновником якої є кіпрська компанія "Летан Інвестментс лімітед".

"На цю ж фірму зареєстрована австрійська компанія Group DF International. Отже, де-факто завод лишався власністю українського олігарха, а де-юре тепер працює за російським законодавством", - йдеться в сюжеті.


Після блокади півострова та офіційного закриття портів до "Кримського титану" - ключового підприємства Фірташа - стало фактично неможливо постачати з України ільменіт.

Автори розслідування отримали ексклюзивні документи, які дозволяють повністю відстежити шлях постачання українського ільменіту на фірташівський "Кримський Титан".

ЗМІ: Фірташ постачає українську сировину в Крим для виготовлення титану

Фото: документи, отримані журналістами

"Вантаж, який ми відстежуємо, відправлено з Межиріченського гірничо-збагачувального комбінату, якому належать 10 та 11 кар’єр. Після видобутку ільменіт вирушає до порту "Южний", що поряд із Одесою. Його везуть залізницею в конкретний приватний портовий термінал", - розповідають журналісти.

Згідно з документацією, судно "Катя" з ільменітом направлялося у російський порт Кавказ, що знаходиться у Керченській затоці.

Як свідчать дані міжнародного сайту з відстеження морських суден marІnetraffic, у затоці "Катя" стоїть поруч із судном під російським прапором "Нєфтєрудовоз".

ЗМІ: Фірташ постачає українську сировину в Крим для виготовлення титану

Фото: дані сайту з відстеження морських суден

Крім того, журналістам вдалося зафіксувати, як ільменіт із "Каті" перевантажується на "Нєфтєрудовоз", який потім рухається в бік анексованого порту в кримській Керчі, а згодом заходить у нього.

"На підтвердження факту заходу "Нєфтєрудовозу" в кримський порт ми також отримали фото безпосередньо з самої Керчі. Їх зробили 6 квітня 2016 року під час розвантаження судна, яке забрало вантаж у "Каті". На них чітко видно і назву "Нєфтєрудовоз", і розвантажену поруч ільменітову руду", - повідомляють журналісти.

Нагадаємо, прокуратура Німеччини допускає, що Фірташ стане обвинуваченим у справі про підкуп.