ua en ru

ЗМІ: у деклараціях про доходи екс-віце-спікера Калетника знайшли порушення на 3 гривні

В рамках кримінального провадження за фактом незаконного збагачення Ігоря Калетника був проведений незалежний аудит. Бюро економіко-правових експертиз проаналізувало декларації про доходи колишнього чиновника за 2011-2013 рр., передають українські ЗМІ з посиланням на документ по експертизі, яка була завершена позавчора.

Так, за даними видання, експерти нарахували порушень при заповненні декларацій за вказані роки на загальну суму 7 тисяч 617 гривень. Зокрема, 6 тисяч гривень були визнані механічною помилкою при заповненні декларації. Ще 818 гривень було занижено через коливання курсу валют. А в 2013 році Калетник помилився в заповненні декларацій на 3 гривні, коли вважав дохід від відсотків за депозитом. Аналіз декларацій був проведений на підставі даних про зарплати подружжя Калетників, договорів купівлі-продажу та дарування, виписок з банківських рахунків, передають ЗМІ.

Зазначається, що основний інтерес експертів представляла декларація про доходи за 2013 рік. Саме на підставі її Віталієм Шабуніним було подано заяву до Генпрокуратури з проханням порушити кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення Калетника. За припущеннями Шабуніна, як пише видання, Калетник в 2013 році перерахував на свій рахунок в Райффайзенбанк Аваль корупційні гроші в розмірі понад 68 млн грн. Генпрокуратура занесла заяву в ЄРДР в жовтні 2014 року і з тих пір розслідує його.

У матеріалі видання підкреслюється, що незалежна експертиза, проведена за ініціативою захисту Калетника виявила, що в 2013 році, він дійсно володів такою сумою коштів. З них 49 млн грн Калєтніку подарувала мати. Ще 19 млн грн він отримав в результаті продажу квартири в Києві по вул. Володимирській. У свою чергу, цю квартиру йому подарував батько, колишній нардеп Григорій Калетнік. Ці подарунки вказані в декларації та підтверджені договорами дарування та купівлі-продажу, додали у виданні.

Крім цього, за даними ЗМІ, експертиза не виправдала підозри слідчих про незаконне збагачення Калетника. Вчора під час засідання Печерського суду, захисник Калетника Ірина Залюбовська клопотала про приєднання результатів незалежної експертизи до матеріалів кримінального провадження. У засіданні оголошено перерву до 23 лютого, для ознайомлення сторін з результатами аудиту, відзначається в матеріалі.