ua en ru

Смерть дитини у Тернопільській області не пов'язана з вакцинацією, - МОЗ

Смерть дитини у Тернопільській області не пов'язана з вакцинацією, - МОЗ Ілюстративне фото (smr.gov.ua)

Смерть збіглась у часі зі щепленням, однак вакцинація не є причиною смерті дитини

У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) України оприлюднили результати розслідування смерті дитини у Тернопільській області, після якої було введено заборони на ввезення індійської вакцини. Розслідуванням встановлено, що вакцина не є причиною смерті, йдеться у повідомленні МОЗ.

Також міністерство доручило Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками відкликати раніше видане розпорядження про тимчасове вилучення вакцини "Імовакс Поліо" (профілактика поліомієліту, - ред.) та вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку.

"Регіональна група оперативного реагування надала результати розслідування летального випадку дитини в Тернопільскій області, що збігався у часі із проведенням імунізації. Результати доводять відсутність причинно-наслідкового зв'язку між проведенням імунізації та смертю", - повідомляє МОЗ.

Зазначається, що експерти Держлікслужби не мали жодних фактів щодо того, що смерть дитини може бути пов'язана із застосуванням вакцини. У зв’язку з цим розпорядження про тимчасову заборону серії вакцин АКДП та ІПВ має бути скасовано.

У МОЗ повідомили, що загалом протягом 2017 року було проведено 1 млн 361 тис. 776 щеплень. У тому числі - 120 584 дітям проведено щеплення проти поліомієліту (ІПВ), 192 004 проведено щеплення проти дифтерії, кашлюку та правця.

Щодо дитячої смертності, то були розслідувані всі випадки смертей протягом минулих років. В усіх випадках причина смерті була встановлена і не зафіксовано жодної смерті внаслідок вакцинації.

Нагадаємо, раніше Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками тимчасово заборонила реалізацію та застосування індійської вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку.

Заборона була спричинена інцидентом, коли ввечері 23 квітня у Тернополі невдовзі після комплексного щеплення померла 6-місячна дитина. Зранку дівчинка виглядала цілком здоровою. Рідні припускали, що дитина могла померти внаслідок щеплення.

Уже 26 квітня було відкрито кримінальне провадження за фактом смерті дитини. За попередніми результатами судово-медичної експертизи смерть немовляти настала від гострої дихальної недостатності.