ua en ru

Чутки про те, що план ФРС з підтримки економіки США може викликати зростання інфляції, перебільшені, - голова ФРС

Чутки про те, що план Федеральної резервної системи з підтримки економіки США може викликати стрімке зростання інфляції, перебільшені. Таку думку висловив голова ФРС Бен Бернанке. Він зазначив, що навіть програма допомоги на суму 1,7 трлн дол. не призвела до зростання інфляції. За його словами, ФРС зможе зробити все, щоб нове грошове вливання не зробило негативного впливу на економіку країни, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Причини такого рішення в тому, що рівень безробіття дуже високий, а інфляція дуже низька. А це, за словами Б.Бернанке, ознаки того, що економіка все ще перебуває в стані рецесії.
Нагадаємо, напередодні ФРС США ухвалила рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних. Також ФРС США оголосила про нову програму викупу активів в обсязі 600 млрд дол. (так звана програма "кількісного пом'якшення"). Як випливає з тексту заяви ФРС, мова йде про щомісячне викуп довгострокових казначейських облігацій на суму 75 млрд дол. Таким чином, до кінця 2011 р. буде викуплено 600 млрд дол.
Представники ФРС в числі основних проблем американської економіки назвали збільшення витрат громадян на утримання будинків, яке значно страждає від високого рівня безробіття, слабких темпів зростання прибутку, а також жорстких умов надання кредиту. Зростають також витрати компаній на обладнання та програмне забезпечення, в той час як інвестиції в сектор все ще слабкі. Некомфортна ситуація продовжує складатися також на ринку будівництва нового житла.