ua en ru

Складності російсько-українських відносин почалися після виникнення загрози вступу України в НАТО, - посол

Складності російсько-українських двосторонніх відносин почалися після виникнення загрози вступу України в НАТО. Про це заявив посол РФ в Україні Михайло Зурабов, на зустрічі з дипломатами, передає кореспондент РБК-Україна.

"Певні складності на нинішньому етапі наших двосторонніх відносин виникли. Вони були взагалі, я б сказав, абсолютно безтурботними, але не безпроблемными до тих пір, поки влада в Україні кардинально не змінила свій курс. Повинен вам сказати, я хочу, щоб ви як дипломати подумали на хвилинку про наступне. Уявіть собі, 2006 р. - російське керівництво думає про наслідки вступу України в НАТО, коли на бойовому чергуванні Росії знаходяться стратегічні ядерні сили, термін служби яких продовжується в країні-члену НАТО. Ви можете собі це уявити? Так ось з цього моменту багато чого змінилося", - сказав Зурабов.

За словами посла, ця ситуація знаходить віддзеркалення і в сьогоднішній політиці.

"Тому, коли зараз "Південмаш" виробляє двигуни для європейського проекту Vega - це результат того, що в якийсь момент частина еліти раптом несподівано змогла зробити те, що досі ускладнює наші відносини. Військова область є надзвичайно чутливою і тут без довіри серйозного прогресу бути не може, і яким чином вибудувати систему, при якій ми змогли б не тільки економити і спільно розвиватися, але і співпрацювати в тих областях, де у нас є величезний потенціал... Це ключове питання сьогоднішнього дня", - додав посол.

Зазначимо, сьогодні ключовою проблемою в двосторонніх відносинах Києва і Москви є газова. Україна просить РФ знизити ціну на газ, проте в Москві не поспішають йти на поступки. Сьогодні Зурабов повідомив, що домовленості щодо газового питання, взаємовигідні для Росії та України, будуть підписані найближчим часом.