ua en ru

Слідство у справі про крах літака Л.Качиньського отримало дані про можливий тиск на пілота

Слідство у справі про падіння під Смоленськом літака польського Президента Леха Качинського отримало значущі відомості, які дозволять встановити важливу обставину для ухвалення рішення у справі, а саме - чи був тиск на командира повітряного судна при ухваленні ним рішення про захід на посадку при видимості нижче за мінімум. Як повідомили РБК в управлінні взаємодії зі ЗМІ Слідчого комітету (СК) РФ, такі дані були отримані в ході слідчих дій, проведених в м. Варшаві в період з 16 по 29 квітня 2011 р. слідчими СК РФ в рамках виконання запитів про правову допомогу.
За цей час за участю російських слідчих по поставлених ними питаннях допитано 20 свідків з числа командування 36-го спеціального транспортного авіаполку Військово-повітряних сил Польщі, що здійснювали організацію польоту і підготовку екіпажу літака Ту-154М, а також посадових осіб, відповідальних за отримання і надання екіпажу повітряного судна аеронавігаційної і метеорологічної інформації, необхідної для вильоту і здійснення польоту. В ході даних допитів отримані відомості, які в подальшому матимуть важливе значення при ухваленні у кримінальній справі процесуального рішення, відзначили в СК РФ. За оцінкою російського слідства, за наслідками роботи у Варшаві отримано важливі відомості, які допоможуть встановити причину катастрофи, умови, що призвели її, рівень підготовки екіпажу повітряного судна, його моральний і психологічний стан в ході польоту і перед вильотом з Варшави до Смоленська.
"Проте, за період роботи у Варшаві російським слідчим не вдалося виконати весь запланований обсяг слідчих дій по незалежних від них причинах. Зокрема, не вдалося допитати представників канцелярій Президента Республіки Польща і голови Ради міністрів, які погоджували з російською стороною аеродром прибуття Смоленськ-Північний для прийому 10 квітня 2010 р. делегації на чолі з Президентом Республіки Польща, а викликаний польською стороною на допит за участю російських слідчих представник канцелярії голови Ради міністрів Республіки Польща не був обізнаний в питаннях, що стосуються організації прибуття до Смоленську делегації на чолі з Президентом", - відзначили в СК РФ. Таким чином, на сьогоднішній день залишився невиясненим ряд важливих для російського слідства у даній кримінальній справі питань, що входять в компетенцію співробітників канцелярій голови Ради міністрів і Президента Польщі, заявлених в російських запитах про правову допомогу. Передбачається, що дані обставини встановлюватимуться в ході подальших візитів російських слідчих до Варшави або в порядку виконання запитів про правову допомогу.
Нагадаємо, 10 квітня 2010 р. в 10:40 за московським часом в Смоленській області при заході на посадку в аеропорт Північний в умовах сильного туману розбився літак Ту-154М Президента Польщі Л.Качинського. На борту літака знаходилися 96 осіб, 88 з них летіли у складі офіційної делегації. Всі пасажири літака загинули, зокрема Л.Качинський з дружиною, високопоставлені державні чиновники, представники силових органів і військового командування, відомі громадські діячі Польщі.
Міждержавний авіаційний комітет (МАК) в січні 2011 р. обнародував остаточну доповідь про розслідування авіакатастрофи Ту-154М під Смоленськом. Технічна комісія МАК прийшла до висновку, що безпосередньою причиною трагедії стало вирішення пілотів не йти на запасний аеродром всупереч несприятливим метеоумовам. У числі непрямих причин була названа недостатня підготовка борту і екіпажу. Крім того, експерти МАК прийшли до висновку, що пілоти президентського Ту-154М діяли в умовах психологічного тиску з боку пасажирів лайнера, зокрема головкому Військово-повітряних сил Польщі Анджея Бласика, в крові якого в ході розслідування був виявлений алкоголь.