ua en ru

Слідчий комітет РФ порушив справу проти Ігоря Коломойського та Арсена Авакова

Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу стосовно губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського та міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу стосовно губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського та міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Їм інкримінується організація вбивства, застосування заборонених засобів і методів ведення війни, викрадення людини, перешкоджання законній діяльності журналіста, говориться в повідомленні СКР.

Найближчим часом слідство має намір винести постанову про притягнення Коломойського і Авакова в якості обвинувачених, клопотати перед судом про заочному обрання щодо них запобіжного заходу і оголосити в міжнародний розшук, йдеться в повідомленні відомства.

За версією слідства, Аваков, діючи узгоджено з Коломойським та іншими особами з числа вищих керівників Міністерства оборони України, у період з 12 квітня 2014р. керував військовослужбовцями, бійцями "Національної гвардії України", "Правого сектору" та батальйону спеціального призначення "Дніпро" в силової операції на південно-сході України.

Спецбатальйон "Дніпро" створений і фінансується бізнесменом Коломойським.

В ході силової операції в Слов'янську, Краматорську, Донецьку, Маріуполі та інших населених пунктах самопроголошених Донецької та Луганської народних республік застосовувалися системи залпового вогню "Град", некеровані авіаційні ракети та інші види важкого озброєння, зазначає СК. В результаті дій українських силовиків було вбито понад 100 цивільних осіб, включаючи двох російських журналістів і правозахисника, а також фотокореспондента з Італії.

Понад 200 мирних громадян постраждали. У регіоні частково зруйновано і спалено понад 500 житлових будинків, об'єктів комунального господарства та життєзабезпечення, лікарні, дитячі та загальноосвітні установи, перераховує Слідчий комітет. У повідомленні відомства зазначається, що понад 50 тис. жителів Донецької і Луганської областей вимушено залишили постійні місця проживання, прибувши на територію Росії.

Слідство вважає, що саме з відома Авакова, Коломойського та інших осіб з числа вищих керівників Міноборони України було організовано викрадення журналістів російської телерадіокомпанії "Зірка" Андрія Сушенкова, Антона Малишева, Євгенія Давидова. Микити Конашенкова та інших співробітників російських ЗМІ.

Робота російських слідчих дозволить відновити справжню картину злочинів, які вчиняються на території України, запевнила прес-служба СК.

"Ми маємо достатні підстави вважати, що за всім цим стоять саме Аваков, Коломойський з їх брудними грошима. Саме вони і їхні соратники організували злочини "Правого сектора" і Національної гвардії, як проти свого народу, так і щодо мирних громадян інших країн, журналістів і дітей. А те, що Коломойський і Аваков в буквальному сенсі топлять країну в крові свого народу, розуміють навіть військові, які відмовляються виконувати злочинні накази і стріляти в беззбройних людей і дітей, а іноді переходять на бік ополченців", - зазначає СК.