ua en ru

Слідчий комітет РФ проводить обшуки у співробітників "Открытой России" Ходорковського

Слідчий комітет РФ проводить обшуки у співробітників "Открытой России" Ходорковського Фото: Михайло Ходорковський

Обшуки проходять приблизно у десяти чоловік, які пов'язані з "Открытой Россией"

Головне слідче управління Слідчого комітету Російської Федерації проводить обшуки в квартирах співробітників "Открытой России" Михайла Ходорковського. Про це повідомляє прес-служба організації.

"Головне слідче управління Слідчого комітету 22 грудня з раннього ранку проводить обшуки в квартирах співробітників "Открытой России" і прес-секретаря Михайла Ходорковського Кюлле Піспанен. Як кажуть співробітники СК, обшуки пов'язані зі справою Михайла Ходорковського", - йдеться в повідомленні.

Крім того, про обшуки в своїй квартирі повідомила координатор "Открытой России" в Петербурзі Наталія Грязневич.

"До мене прийшла поліція, кажуть обшук", - написала вона в Twitter.

Координатор "Открытой России" Марія Баронова у своєму Facebook розповіла, що обшуки пов'язані з "великою справою "ЮКОСа" 2003 року". Разом з тим, вона уточнила, що у неї не проводяться обшуки.

Доброе утро, у Kulle Pispanen и ряда других людей из Открытой России обыски. Тема - Большое дело ЮКОСа 2003 года издания...

Опубликовано Марией Бароновой 21 декабря 2015 г.

Правозахисник Павло Чиков повідомив в Facebook, що обшуки проводяться мінімум у семи співробітників "Открытой России".

"В Москві і Петербурзі ГСУ СКР проводить обшуки мінімум у семи співробітників "Открытой России"... В протоколі обшуку вказано на кримінальну справу 2003 року про заподіяння майнового збитку ВАТ "Апатит" і невиконання рішення суду (ст. ст. 285 і 315 КК РФ)", - написав він.

В Москве и Петербурге ГСУ СКР проводит обыски у минимум семи сотрудников Открытой России, в тч у пресс-секретаря Михаила...

Опубликовано Павлом Чиковым 21 декабря 2015 г.

Разом з тим, за повідомленням РБК, адвокат Сергій Бадамшин повідомив, що заподіяння шкоди компанії "Апатит" є епізодом ще з першої справи ЮКОСа. Він також уточнив, що обшуки зараз проходять приблизно у десяти чоловік, які пов'язані з "Открытой Россией".

У свою чергу, за повідомленням ТАСС, слідчий комітет РФ підтвердив проведення обшуків. За словами слідчих обшуки в "Открытой России" проходять в рамках справи ЮКОСа, порушеної у 2003 році.

"Справді, проводяться слідчі дії по "справі ЮКОСа", порушеній ще у 2003 році", - повідомив офіційний представник слідчого комітету росії РФ Володимир Маркін.

Михайло Ходорковський у 1997-2004 рр. був співвласником і головою нафтової компанії "ЮКОС". У 2003 році він був заарештований за звинуваченням у розкраданнях і несплаті податків. На момент арешту був одним з найбагатших людей у світі, його стан оцінювався в 15 млрд доларів. В 2005 році був визнаний російським судом винним у шахрайстві та інших злочинах. У грудні 2013 року Ходорковський був помилуваний.

"Открытая Россия" - російська громадська організація, заснована акціонерами "ЮКОСа" в 2001 році для реалізації благодійних, освітніх та просвітницьких проектів. Голова правління "Открытой России" - Михайло Ходорковський.

Нагадаємо, в грудні 2015 року слідчий комітет РФ заочно пред'явив звинувачення Ходорковському у вбивстві мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова, що сталося в 1998 році.