ua en ru

Слов'янська та Старобешівська ТЕС можуть зупинитися, - "Донбасенерго"

Слов'янська та Старобешівська ТЕС можуть зупинитися, - "Донбасенерго" Старобешівська ТЕС може зупинитися в найближчі місяці

Слов'янська та Старобешівська теплові електростанції (ТЕС) в Донецькій обл. можуть зупинитися в найближчі місяці, якщо Кабмін не змінить енергетичний регіональний ринок. Про це в ході круглого столу заявив заступник директора з правового забезпечення ПАТ "Донбасенерго" Артем Горянин, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, якщо уряд у найближчі місяці не розробить і не імплементує зміни правил на регіональному енергетичному ринку, Слов'янська і Старобешівська ТЕС можуть зупинитися.

"Проблеми забезпечення вугіллям теплоелектростанцій (на окупованій території Донбасу, - ред.) носять виключно юридичний характер, пов'язаний з блокуванням коштів, які заробляє Старобешівська ТЕС, виробляючи електроенергію. На сьогоднішній момент наша електростанція працює, відпускає електроенергію, але грошові кошти через постанову Кабміну про тимчасові надзвичайні заходи абсолютно в компанію не надходять", - заявив Горянин.

Він також зазначив, що істотні проблеми відчуває і Слов'янська ТЕС.

"Слов'янська ТЕС буде виробляти електричну енергію, отримувати за неї гроші, але враховуючи, що юрособа одна ("Донбасенерго", - ред.), гроші, які буде виробляти станція будуть направлятися в держбюджет України на сплату податків - зараз наш борг перед бюджетом більше 110 млн грн. А також на сплату боргів перед Ощадбанком і на сплату боргів по заробітній платі. Фінансові кошти у нас теоретично є на рахунках. Домовленості щодо постачання вугілля, щодо забезпечення роботи обох ТЕС у нас теж є, але через такі дії органів державної влади ми фактично не можемо забезпечити нормальну безперебійну роботу компанії", - додав Горянин.

Нагадаємо, 26 березня Слов'янська ТЕС відновила роботу через 279 днів простою.