ua en ru

Скоцик: Порошенко грає на публіку щодо примусового об'єднання громад

Скоцик: Порошенко грає на публіку щодо примусового об'єднання громад Фото: Віталій Скоцик (agroparty.org.ua)

Скоцик заявив про гальмування процесів децентралізації

Президент України Петро Порошенко грає на публіку щодо примусового об'єднання громад. Про це заявив голова Аграрної партії Віталій Скоцик, коментуючи заяву Порошенка на розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку у Вінниці, передає прес-служба Аграрної партії.

На думку політика, застосування будь-яких адміністративно-примусових методів "згори" у сучасних умовах – протизаконно, оскільки прямо суперечить закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад".

"Гальмування процесів децентралізації у країні вже стає помітним навіть для неозброєного ока. І тут є чимала "заслуга" керівництва держави. Лише нашим очільникам вдається декларувати прихильність до децентралізації і водночас просувати повзучу централізацію – бюджетно-фінансову, медичну, управлінську тощо", – зазначив Скоцик.

Політик звернув особливу увагу на слова Порошенка: "Рано чи пізно тим, хто не зможе об'єднатися знизу, доведеться допомогти об'єднатися згори".

Скоцик наголосив, що в законі "Про добровільне об’єднання територіальних громад" прямо вказано, що їх об’єднання здійснюється на основі принципів добровільності, прозорості та відкритості. І будь-яких часових обмежень у документі немає.

Політик наголошує, що процеси децентралізації обов’язково мають відбуватися в межах закону.

Ряд експертів заявляє про свідоме гальмування процесу децентралізації. Про це може свідчити кількість територіальних громад, що візьмуть участь у виборах 29 квітня.

Наразі в Україні зареєстровано 728 ОТГ, а от найближчі вибори відбудуться лише у 40. І це, незважаючи на те, що за словами деяких експертів до виборчого процесу реально готовими були 200 громад. Щодо попередніх виборів, то 29 жовтня вони відбулись у 201 об’єднаних територіальних громадах, а у грудні лише у 51 ОТГ. Тобто за більш як півроку вибори й досі не відбулись у 65% громад.

Нагадаємо, що Аграрна партія заявила про свою участь у виборах до ОТГ у 17-ти областях України, які відбудуться вже 29 квітня.