ua en ru

СКМ забезпечує майже 4% ВВП України, - дослідження

Група СКМ Ріната Ахметова вносить найбільш вагомий внесок в економіку України. Про це пише журнал "Російський репортер", який провів масштабне дослідження світового бізнесу за методикою Ernst&Young.

Метою дослідження було визначення користі, яку приносять найбільші компанії державам, у яких вони працюють.

Дослідження проводилося за такими критеріями, як частка у ВВП країни, її внесок у формування фонду податку на прибуток, а також показники зайнятості населення, в тому числі і за рівнем доходів працівників. З вибірки були виключені транснаціональні компанії, понад 50% виробничих потужностей яких знаходиться за кордоном.

За даними дослідження, компанією, що внесла найбільш вагомий внесок у ВВП України, є СКМ з показником в 6,46 млрд дол. (3,91% від ВВП). Це дозволило компанії зайняти третє місце в загальносвітовому заліку після норвезької Statoil (10,69%) і російського "Газпрому" (3,98%). Серед лідерів рейтингу також південнокорейська компанія Samsung, німецька Volkswagen та інші промислові гіганти.

За розміром сплаченого податку на прибуток в Україні беззаперечним лідером також є СКМ з показником в 1,15 млрд дол., або 16,64% від загального фонду даного податку. Цей результат забезпечив компанії друге місце в світовому рейтингу після Statoil (44,76% від загального фонду), дозволивши випередити "Газпром" (12,3%).

При цьому, на думку видання, саме податок на прибуток є найважливішим критерієм з точки зору користі компаній для держав, оскільки є бюджетоутворюючим практично у всіх країнах.

"Кількість податків, сплачених компанією, - це її матеріальний внесок безпосередньо у розвиток суспільства, оскільки саме податкові гроші згодом інвестуються державою в створення інфраструктури, соціальну підтримку, розвиток освіти і охорони здоров'я. Відповідно, заплачені податки - це показник соціальної цінності підприємства", - пише "Російський репортер".

Видання також зазначає, що великі промислово-сировинні компанії є більш корисними для своїх країн, ніж високотехнологічні.

"Хай-тек є полем глобальної конкуренції, а от внутрішнє функціонування суспільства, будь воно тричі постіндустріальним, тут і зараз забезпечують компанії традиційних галузей з відносно невеликим домішком сектора фінансових послуг і торгівлі", - робить висновок видання.

СКМ - керуюча компанія фінансово-промислової групи, діяльність якої сконцентрована в гірничо-металургійній, енергетичній, фінансовій сферах бізнесу, а також у телекомунікаціях, медіабізнесі, нерухомості, роздрібній торгівлі, видобутку глин, торгівлі нафтопродуктами, сільському господарстві, торгівлі медикаментами, машинобудуванні і транспортному бізнесі.

У групу СКМ входять компанії "Метінвест" і ДТЕК, ПУМБ і "Ренесанс-Капітал", АСКА і АСКА-Життя, телекомунікаційна група Vega, медіагрупа "Україна" і видавничий холдинг "Сьогодні Мультимедіа", ЕСТА Холдинг (нерухомість), "Український Рітейл" (роздрібна торгівля), UMG (видобуток глин), "Паралель" (оператор ринку нафтопродуктів), HarvEast (сільське господарство), машинобудівний холдинг "Гірські машини", транспортний холдинг "Портінвест" та інші. 100% СКМ володіє бізнесмен Рінат Ахметов.