ua en ru

Скандал в маріупольській "Солідарності" повинні розслідувати правоохоронці, - експерти

Заява колишнього голови маріупольської організації "Блок Петра Порошенко" (БПП) Сергія Нестерова про те, що керівництво партії Президента Петра Порошенка за домовленістю з Рінатом Ахметовим буде підтримувати на виборах місцевого мера Юрія Тернавського, може привести до грандіозних репутаційних ризиків всю політичну силу глави держави. Таку думку висловили політичні експерти.

"Минулого тижня Президент в черговий раз наголосив, що вибори в Маріуполі повинні пройти на високому рівні організації, конкурентно і прозоро. На тлі цього ще більш проблематично для іміджу глави держави виглядає втягнення носіїв його бренду в регіональний корупційний міжсобойчик", - сказав директор компанії GMT Group, політолог Анатолій Луценко.

За його інформацією, на посаду міського голови меткомбінати "Метінвесту" (входить до СКМ Ріната Ахметова) розглядали не Юрія Тернавського, а "людину зі свого середовища".

"Очевидно, що в нинішньому вигляді скандал тільки грає на руку опонентам Петра Порошенка", - підкреслив Анатолій Луценко.

Глава компанії Berta Communications Тарас Березовець зазначив, що, якщо в скандалі дійсно присутні ознаки корупції, то мова може йти про відкриття кримінального провадження.

"Тому чоловік, який заявив (про підкуп) повинен подати в прокуратуру заяву, включаючи аудіозаписи", - вважає політолог.

При цьому він підкреслив, що офіційне висунення кандидатів у мери розпочинається за 34 дні до виборів, тобто через півтора тижні. "Тоді ми точно переконаємося, правда це чи ні. Поки ж ми маємо тільки заяву", - сказав Березовець.

На думку голови Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, у цій історії ми є свідками міжособистісного конфлікту.
"Людина, яку відсунули, починає звинувачувати своїх конкурентів, опонентів, використовуючи різноманітні аргументи... Думаю, що шукали, скажімо так, більш авторитетного і впливового керівника (Маріупольської міської організації БПП, - ред.), тому і виник конфлікт, в деякій мірі - політичний", - вважає політолог.

Він припустив, що кандидат від БПП може стати фаворитом на виборах мера Маріуполя.

Зазначимо, за заявою Сергія Нестерова, потенційний кандидат на посаду міського голови Юрій Тернавський заплатив керівництву БПП 5 млн дол. - за підтримку.