ua en ru

Стрибок міжбанківських ставок на ринку кредитування КНР викликаний тимчасовими сезонними факторами, - ЦБ Китаю

Центробанк Китаю запевнив, що буде направляти ринкові процентні ставки до "прийнятним рівнями", висловивши думку, що недавній стрибок ставок на ринку міжбанківського кредитування КНР обумовлений тимчасовими сезонними факторами. Народний банк Китаю в гнучкій манері буде управляти ліквідністю на міжбанківському ринку, заявив сьогодні заступник директора шанхайського філії Центробанку Лін Тао, передає Reuters.

"Ряд сезонних факторів поступово зійде нанівець", - сказав Лін Тао, підтримавши тим самим фінансові ринки. Європейські фондові індекси зростають на 0,8-1,5%, ф'ючерси на індекси США додають до 0,5%. Раніше інвестори по всьому світу виявляли серйозну стурбованість проблемами з ліквідністю в банківському секторі Китаю.

Минулого тижня короткострокові ставки грошового ринку в КНР різко зросли, після того як Народний банк дав зрозуміти, що не збирається відступати від стриманої грошово-кредитної політики і "накачувати" банківський сектор ліквідністю. Спостерігачі трактували позицію китайського ЦБ як попередження банкам, які захопилися "тіньовими" фінансовими операціями, такими як інвестування короткострокового фондування в цінні папери. "Проблема не у відсутності грошей (на міжбанківському ринку). Проблема в тому, що гроші розміщуються в неправильних місцях", - коментували мотиви ЦБ китайські офіційні ЗМІ.