ua en ru

СК РФ порушив справу проти росіянина за підозрою в участі в боях складі українського батальйону "Азов"

Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу відносно раніше судимого за крадіжку і хуліганство громадянина РФ Романа Желєзнова, який підозрюється в участі в бойових діях на Донбасі як найманця у складі батальйону "Азов".

Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу відносно раніше судимого за крадіжку і хуліганство громадянина РФ Романа Желєзнова, який підозрюється в участі в бойових діях на Донбасі як найманця у складі батальйону "Азов". Про це повідомляє прес-служба СК РФ.

Справу порушено за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.359 КК РФ (участь найманця у збройному конфлікті або військових діях).

Як пояснюють у відомстві, згідно з законодавством РФ найманцем визнається особа, що діє з метою одержання матеріальної винагороди і не є громадянином держави, яка бере участь у збройному конфлікті або військових діях, не проживає постійно на її території, а також не є особою, направленою для виконання офіційних обов'язків.

За версією слідства, 9 липня 2014 р. Желєзнов прибув на територію України, де зустрівся з командиром батальйону "Азов", добровільно вступив в його ряди і дав згоду на участь у збройному конфлікті на території Донбасу за матеріальну винагороду. Надалі, в період з 9 по 26 липня 2014 р. Желєзнов в навчально-мобілізаційному центрі батальйону "Азов", розташованому на території України, пройшов навчання ефективного застосування і використання зброї, бойових припасів, пристрої військової техніки і тактики ведення бою. Желєзнов був забезпечений особистою вогнепальною зброєю, боєприпасами, спеціальним спорядженням, після чого за вказівкою командування батальйону "Азов" прибув на територію самопроголошеної Донецької народної республіки, де по даний час бере активну участь у бойових діях як найманець спільно з іншими бійцями батальйону "Азов". При цьому щомісяця він отримує матеріальну винагороду у сумі не менше 4 тис. грн.

"За місцем проживання і реєстрації підозрюваного в місті Москві проведені обшуки, в ході яких вилучені предмети, що мають значення для розслідування кримінальної справи. Найближчим часом слідство планує оголосити Желєзнова в міжнародний розшук", - йдеться в повідомленні.

Відзначимо, за інформацією ЗМІ, в кінці літа 2009 р. студент, наці-активіст Роман "Зухель" Желєзнов був засуджений на чотири роки колонії-поселення за напад на людину: у січні 2009 р. він розстріляв з травматичного пістолета неповнолітнього Матвія Таля.

Зазначимо також, що Желэзнов є першим громадянином РФ, проти якого порушено подібну справу.