ua en ru

Ситуація в українській енергетиці катастрофічна, - експерт

В українській енергетиці склалася патова ситуація і ПЕК близький до колапсу багато в чому через помилки в управлінні галуззю. Такої думки дотримується президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

"У нас був дуже важкий минулий опалювальний сезон, і ми не зробили жодних висновків. Не використали час, щоб стабілізувати енергосистему", - зазначає Пасхавер.

Експерт відзначає, що більша частина обладнання теплоелектростанцій відслужила по 60-70 років. По суті, модернізацію проводили лише приватні енергокомпанії. У першому півріччі 2015 р. аварійність блоків ТЕС зросла на 60%. У минулий опалювальний сезон ТЕС доводилося маневрувати блоками потужністю 300 МВт, чого ще не було в історії вітчизняної теплової енергетики. Така практика негативно позначилася на технічному стані обладнання.

У зв'язку з дефіцитом потужності в енергосистемі НЕК "Укренерго" відхиляє заявки електростанції на профілактичні та поточні ремонтні роботи енергоблоків. Крім того, Пасхавер відзначає, що на складах ПЕК не вистачає вугілля та іншого палива.

Нагадаємо, що брак електроенергії в об'єднаній енергосистемі України досягає 3000 МВт на добу і це влітку до початку опалювального сезону. Промислові підприємства будуть обмежувати споживання електроенергії. Це негативно позначиться на ВВП країни, який у першому кварталі 2015 року і так зменшився на 17,2%.

Роблячи спроби диверсифікувати постачання газу в Україні, у сфері електроенергії залежність від Росії навпаки збільшується. Компенсувати відсутню потужність енергосистеми України нічим. Технічно відсутній обсяг електроенергії може бути забезпечений тільки за рахунок імпорту з Росії. За оцінками експертів ринку, в липні 2015 року. з Росії буде поставлено близько 80 млн кВт.год на суму близько 120 млн грн на умовах передоплати.