ua en ru

Ситуація в Україні носить характер фінансово-економічного глухого кута, - Медведчук

Ситуація в Україні носить характер фінансово-економічного глухого кута. Про це заявив лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук.

"Ситуація (в економіці, - ред.) не може кардинально змінитися на краще, поки принципово не зміняться умови фінансування української економіки, в першу чергу умови її кредитування. Власне, необхідного фінансового ресурсу для відновлення колишніх обсягів кредитування в Україні немає", - вважає він.

На думку політика, після реструктуризації зовнішньої заборгованості України у вересні 2015 року кредитні можливості для українських банків на світовому фінансовому ринку перекриті.

"Метушня навколо кредитів МВФ в цьому плані взагалі позбавлена всякого сенсу, оскільки ці кошти йдуть не на кредитування реальної економіки, а на поповнення валютних резервів НБУ. Фактично ситуація носить характер довготривалого фінансово-економічного тупіка, з якого країна може виходити (або не виходити) десятиліттями, як показує приклад ряду латиноамериканських і африканських країн", - заявив він.

При цьому, як вважає Медведчук, уряд навіть не пропонує якої-небудь програми виходу з цього "глухого кута".

"Устремління вищих чиновників цілком очевидні ― розпродаж (не без особистого інтересу) останньої держвласності земель сільгосппризначення. Стратегічне завдання ― вивести Україну з системної економічної кризи ― нинішня влада не тільки не вирішує, але і, судячи з усього, не відносить до пріоритетів своєї діяльності", - резюмував він.