ua en ru

Ситуація навколо будівництва в Києві занадто політизована, - депутат

Проблему конфліктів навколо будівництва та незаконного зведення об'єктів повинна вирішити нова процедура видачі дозволів на будівництво, яка не буде викликати сумнівів у законності. Про це розповів член комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Максим Микитась.

"Ситуація навколо будівництва надто політизована. Зараз це питання скоріше рівня не Київради, а Верховної Ради. У парламенті є ініціативи, які дозволять припинити замовні мітинги, адже це проблема не тільки будівельної галузі", - вважає депутат.

У той же час Микитась зазначив, що передача на місця функцій Державної архітектурно-будівельної інспекції, позитивно вплине на ситуацію зі скандалами навколо столичних будівництв, і дозволить запобігти подібному в майбутньому.

"Ми готуємо пропозиції, які дозволять звести до мінімуму конфлікти навколо будівництв і факти незаконного зведення об'єктів. Їх суть у впровадженні прозорої процедури видачі дозвільної документації, щоб у громадськості не виникало сумнівів у законності процедури", - пояснив Микитась.

Крім того, депутат заявив, що підтримує ініціативу збільшення орендної ставки для забудовників, які не закінчили будівництво і не здали об'єкти в експлуатацію протягом трьох років.

"Збільшення орендної ставки буде стимулювати забудовників, і зменшиться кількість довгобудів. Ті, хто не в змозі самостійно розпочати будівництво, віддадуть ділянки тим, у кого є така можливість", - зазначив Микитась.

Нагадаємо, в травні в КМДА запрацював Центр моніторингу забудов Києва, і тепер кожна сумнівне будівництво буде проходити попередню перевірку. В режимі онлайн можна буде побачити дані щодо всіх будівельних об'єктів: червоним кольором на карті будуть виділені будівництва, де є проблеми із законністю, зеленим - де ознаки самовільного будівництва відсутні.