ua en ru

Ситуація на ринку нафтових ф'ючерсів стабілізувалася, інтерес до продажів помітно послабшав

Ситуація на ринку нафтових ф'ючерсів за дві години до початку фондових торгів в США дещо стабілізувалася, а інтерес до продажів помітно послабшав. Станом на 15:55 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (листопад) - 108,22 (-0,15) при діапазоні котирувань 107,60-108,41;

- Light, Sweet Crude Oil (листопад) - 102,38 (+0,05) при діапазоні котирувань 101,84-102,58.

Стабілізації ситуації на ринку нафтових ф'ючерсів сьогодні почасти сприяло помітне зниження курсової вартості американського долара. На початку дня долар помітно подешевшав проти провідних світових валют, забезпечивши в результаті технічно привабливі умови для покупок товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Так, сьогодні вранці індекс долара для шести провідних світових валют, ICE Dollar Index (spot) знизився на 0,3% і вперше з лютого 2013 р. просів нижче ключової позначки 80 пунктів.

На початку дня нафта на біржах дешевшала через побоювання ослаблення попиту американської економіки на енергоносії, після того як напередодні уряд США припинило свою діяльність, а також повністю припинилося фінансування ряду держустанов. Учасники ринку сьогодні вранці закривали довгі позиції по нафті з побоювань, що трапився 18-й в історії США "шатдаун" може сильно нашкодити американській економіці.

Аналітики вже підрахували, що якщо бюджет не буде прийнятий до кінця листопада, ВВП США втратить не менше 1%, а до кінця поточного року - близько 2%. Проте, як вважають аналітики, "шатдаун" може мати і позитивні сторони. Так, в умовах політичного "безвладдя" в США керівництво ФРС буде змушена ще почекати зі згортанням програми монетарного стимулювання американської економіки.

Останні три тижні вересня нафта на біржах в основному дешевшала через ослаблення побоювань порушення постачань "чорного золота" з Близького Сходу. У результаті В цілому за підсумками вересня ціни на нафту на біржах впали відносно серпня майже на 5%. У тому числі за підсумками торгів 30 вересня офіційна ціна нафти Brent опустилася до свого двотижневого мінімуму - до 108,37 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) оновила свій майже тримісячний мінімум і склала 102,33 дол./бар.

Проте в цілому за ІІІ квартал 2013 р. ціни на нафту на біржах помітно зросли відносно попереднього кварталу. Так, за період липень-вересень ціни на нафту додали більше 6%.