ua en ru

Фінансова ситуація на Кіпрі гірша, ніж у Греції, - Юнкер

Фінансова ситуація в економіці Кіпру, який звернувся за міжнародною допомогою, є серйознішою, ніж у Греції, вважає прем'єр-міністр Люксембурга і глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер.

"Моїм пріоритетом у короткостроковій перспективі на 2013 р. є Кіпр, - сказав Юнкер. - Цю проблему не варто недооцінювати, оскільки вона серйозніша, ніж ситуація в Греції. Це не беруть до уваги фінансові ринки або міжнародна преса".

Кіпрським банкам необхідно близько 9,3 млрд євро для докапіталізації. Ще 6 млрд євро можуть бути необхідні для рефінансування державного боргу і 1,5 млрд євро для покриття бюджетного дефіциту.

Таким чином, загальна сума необхідної допомоги може скласти 16,8 млрд євро, що порівнювано з розміром економіки Кіпру (17,9 млрд євро).

Загальний державний борг цього року, як чекає Єврокомісія, виросте до 89,7% ВВП. Але ця цифра не враховує допомогу, яку може отримати Кіпр.

"Борг Кіпру є надзвичайно високим, і кошти, які необхідні, збільшать рівень держборгу до 100% ВВП. Це дуже серйозна ситуація", - заявив Юнкер.

Читайте також: Пакет фінансової допомоги Кіпру, ймовірно, буде остаточно узгоджений на початку 2013 р., - глава Єврогрупи