ua en ru

Ситуація в Балаклії: у Міноборони повідомили причину вибухів

Ситуація в Балаклії: у Міноборони повідомили причину вибухів Фото: пожежа в Балаклії (twitter.com/ZIK_IA)

Поодинокі вибухи у Балаклії можуть лунати до ранку п'ятниці 4 травня

Вибухи у Балаклії (Харківська область), які було чутно на околицях міста, сталися внаслідок пожежі сухої трави, яка спричинила детонацію боєприпасів, що залишилися від попередніх вибухів на військовому арсеналі 2017 року. Про це повідомив речник оперативного прес-центру Міноборони Валерій Стецюк в ефірі телеканалу 112.

"В ході заходів розмінування сталося займання сухої трави на не розмінованій ділянці місцевості, тому що Балаклію ми до кінця не розчистили від боєприпасів, які були від вибухів минулого року", - сказав Стецюк.

За його словами, поодинокі вибухи у Балаклії можуть лунати до ранку п'ятниці 4 травня, однак загрози населенню це не становить. Також Стецюк зазначив, що вогонь до сховищ з боєприпасами локалізовано.

"Це боєприпаси, які залишилися в траві розкиданими від вибухів минулого року. Тому що територія з того часу не очищена від боєприпасів, їх ще залишилась буквально одна третина, і на цій одній третині сталося загорання трави", - додав речник оперативного штабу.

Стецюк уточнив, що боєприпаси, які почали вибухати, знаходились у сухій траві, що почала горіти. Сама ж причина загорання трави наразі не відома.

"На кожну із версій буде проведено слідство. Точно сказати причину загорання ми поки не можемо", - сказав речник.

На запитання журналістів, чи є загроза нових вибухів, Стецюк зазначив, що загроза існуватиме допоки не буде повністю розчищено території від боєприпасів.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві оборони України повідомили, що станом на 19:30 у четвер, 3 травня, на території військових складів у Балаклії Харківської області площа пожежі значно зменшилась.

Додамо, що в березні 2017 року на військовому складі в Балаклії сталася пожежа, яка спричинила детонацію боєприпасів. В результаті надзвичайної події загинула 1 особа, ще четверо отримали поранення. Були пошкоджені 265 будівель, в тому числі 231 житловий будинок, 22 об'єкти інфраструктури та промисловості, 12 об'єктів соціальної сфери, в тому числі дві школи і два дитячих садки. На відновлення Балаклії виділили 100 млн гривень.