ua en ru

Система ЖКГ України фактично не керована та перебуває у глибокій кризі, - О.Кучеренко.

Система житлово-комунального господарства (ЖКГ) України фактично не керована та перебуває у глибокій кризі. Про це на прес-конференції заявив глава МінЖКГ Олексій Кучеренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Система ЖКГ фактично не керована. Дуже слабкий рівень державного регулювання, і можливостей держави на регулювання цього ринку. Це сталося разом з отриманням суцільної некерованості, яка сьогодні характерна для держави в цілому", - сказав міністр.

Водночас він висловив переконання, що уряд заклав глибокі системні реформи, які допоможуть посилити контроль держави у житлово-комунальній сфері. "Саме тому мова сьогодні йде про те, що ми йдемо до реформ. Буде керованість держави - буде порядок у ЖКГ. Зокрема, це створення реального власника в ЖК сфері об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) ... а також це постанова № 151, яку уряд нещодавно прийняв", - сказав міністр.

Нагадаємо, постановою від 17 лютого 2010 р. № 151 Кабінет міністрів затвердив Порядок проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості.

В документі, зокрема, наводяться формули, за якими здійснюється перерахунок розміру плати за надані споживачеві послуги.

Документом також затверджено зміни до постанови Кабінету міністрів України від 21 липня 2005 р. №630, згідно з якими у разі ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі, зниження якості, зокрема відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних, виконавець проводить перерахунок розміру плати за фактично надані послуги в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України, та виплачує споживачеві компенсацію за перевищення встановлених строків проведення аварійно-відбудовних робіт відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.