ua en ru

Система фінансової підтримки організацій інвалідів та ветеранів потребує перегляду, - Рахункова палата

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів не забезпечила у 2011-2012 рр. обґрунтованого розподілу бюджетних призначень між громадськими організаціями інвалідів і ветеранів, система фінансової підтримки таких організацій потребує перегляду. Про це йдеться у повідомленні від прес-служби Рахункової палати.

У І півріччі 2012 р. 36,1 млн грн підтримки з державного бюджету отримали 20 громадських організацій інвалідів і 22 організації ветеранів, і це менш як половина загальної кількості таких всеукраїнських громадських організацій. При цьому лише 16 організацій інвалідів і 10 організацій ветеранів з року в рік є постійними одержувачами допомоги, і причиною цього є складний доступ нових організацій до державної підтримки через відсутність конкурсного відбору на право її отримувати.

У 2011 р. на таку підтримку з держбюджету спрямовано 60,7 млн грн. Кошти отримали 21 громадська організація інвалідів та 20 організацій ветеранів.

Аудитори наголосили на відсутності скоординованих дій Міністерства соціальної політики, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України та Фонду соціального захисту інвалідів під час виконання бюджетної програми, в рамках якої здійснюється фінансова підтримка громадських організацій інвалідів. У зв'язку з цим, а також внаслідок несвоєчасного затвердження порядку використання і розподілу допомоги освоєння коштів у 2011 р. розпочалося через 4 місяці від початку бюджетного року.

Аудитом встановлено, що окремими організаціями у 2011 р. кошти фінансової підтримки використовувалися без дотримання норм бюджетного законодавства та законодавства про закупівлю товарів і послуг. Одна з причин - нормативна неврегульованість питання про надання громадськими організаціями інвалідів і ветеранів первинних підтверджуючих документів до звітів про використання бюджетних коштів, що унеможливлює проведення внутрішнього контролю за цільовим та ефективним їх використанням і потребує регулярних перевірок громадських організацій.

Читайте також: Міноборони неефективно витратило 516 млн грн для миротворчих операцій, - Рахункова палата

Держслужба з питань інвалідів та ветеранів не забезпечила розроблення критеріїв оцінки ефективності та результативності використання фінансової підтримки на проведення заходів, не сформулювала єдиних підходів і методичних роз'яснень щодо цього. Результати виконання бюджетних програм визначаються по-різному, що не дає змоги оцінити рівень безпосереднього чи опосередкованого впливу бюджетного фінансування на діяльність громадських організацій.