ua en ru

Сирійська хімзброя може бути знищена на американському судні в нейтральних водах

Адміністрація президента Барака Обами розглядає можливість використовувати американське судно для знищення сирійського хімічного арсеналу в нейтральних водах, повідомляє Associated Press.

Згідно з планом операції, який ще повинен бути схвалений, хімікати будуть доставлені на американське транспортне судно Cape Ray, який буде обладнаний спеціальною технікою для нейтралізації хімічних матеріалів. На даний момент судно базується в Портсмуті, штат Вірджинія. Очікується, що операція по знищенню сирійської зброї буде проведена в Середземному морі.

Інформація про операції була надана на умовах анонімності. Проте раніше вже повідомлялося, що США і ОЗХО почали обговорення проекту знищення сирійського хімічного арсеналу на морі після того, як низка країн, у тому числі і найбільш вірогідний кандидат - Албанія, відмовилися прийняти сирійське зброю на своїй території. Згідно із затвердженим 15 листопада 2013 р. плану, весь арсенал хімічної зброї повинен бути вивезений з території Сирії до кінця поточного року і знищено до середини 2014 р.

Раніше від участі в ліквідації сирійського хімічного арсеналу на своїй території відмовилися Норвегія, Туреччина, Йорданія і Росія. 18 листопада 2013 р. зі списку потенційних кандидатів себе викреслила Бельгія. Пошуками країни, на території якої повинно бути знищено зброю, займаються США.