ua en ru

Сирійська криза доводить нездатність світової спільноти захистити Ізраїль, - МЗС Ізраїлю

Безуспішні спроби зупинити насильство в Сирії доводять нездатність світової спільноти забезпечити безпеку Ізраїлю. З такою заявою виступив сьогодні міністр закордонних справ єврейської держави Авігдор Ліберман на ізраїльському радіо. За словами міністра, той факт, що глобальні лідери і міжнародні організації не можуть зупинити "систематичне знищення невинних людей" в Сирії, змушує засумніватися в гарантіях безпеки, наданих Ізраїлю міжнародним співтовариством.

Як відзначає Associated Press, заяви Лібермана слід трактувати на тлі негласного спору між Ізраїлем і США про способи вирішення іранської ядерної проблеми. Сполучені Штати Америки намагаються переконати Ізраїль не поспішати з підготовкою військового удару по Ірану і дочекатися результатів міжнародних економічних санкцій і політико-дипломатичних зусиль щодо іранського ядерного питання.

Ізраїль, що негласно володіє ядерним арсеналом, побоюється, що Іран може обзавестися ядерними ракетами, які можуть бути використані проти єврейської держави. Проте Тегеран стверджує, що його ядерна програма носить виключно мирний характер і направлена ​​на розвиток національної енергетики.

5 березня 2012 р. у Вашингтоні відбудуться ключові переговори між Президентом США Бараком Обамою і прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Як очікується, Обама намагатиметься переконати свого гостя в тому, що США як і раніше гарантують безпеку Ізраїлю.

Міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак раніше висловив думку, що іранська ядерна програма наближається до "точки неповернення", після якої військовий удар буде марний і вже не зможе зупинити прогрес Тегерана в атомних технологіях.

2 березня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль залишає за собою право на захист від дій Ірану.

За останніми оцінками Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), Іран з кінця 2011 р. різко прискорив виробництво урану з більш високим ступенем збагачення, що робить більш грунтовними підозри у військовому характері його ядерних розробок. Крім того, Іран не зміг надати переконливої ​​відповіді на питання, як був використаний металевий уран, не врахований в мирних розробках. Західні дипломати стверджують, що цей тип радіоактивних матеріалів міг бути використаний в секретних експериментах по моделюванню ядерного боєзаряду.