ua en ru

Сирійська опозиція зустрілася в Швеції для об'єднання зусиль зі скинення режиму Асада

Більше 80 представників сирійських опозиційних груп зустрілися в столиці Швеції м. Стокгольмі з метою об'єднати зусилля зі скинення режиму Башара Асада, передає Reuters.
У зустрічі взяв участь і голова недавно сформованої Національної ради Сирії Бурхан Галіун. За його словами, "метою зустрічі є координація зусиль сирійської опозиції у боротьбі з правлячим режимом". Голова сподівається, що зустріч завершиться ухваленням так званого "Стокгольмського плану дій", який повинен визначити подальші кроки опозиції.
На думку Галіуна, світова спільнота повинна активніше допомагати сирійській опозиції в досягненні її основної мети - мирного відчуження Асада від влади.
Крім того, Галіун піддав жорсткій критиці вето Росії на резолюцію щодо Сирії в Раді Безпеки ООН. "Обурливо, що Росія приймає і в певному сенсі заохочує жорстокість режиму по відношенню до мирних громадян Сирії. Я вважаю, що демократична світова спільнота зробила недостатньо, щоб змусити Росію поважати права сирійців", - вважає голова.
Нагадаємо, з середини березня 2011 р. в Сирії продовжуються масові акції протесту. Учасники хвилювань вимагають відставки Президента країни Асада і проведення політичних реформ. Сирійська влада жорстко придушує несанкціоновані акції протесту, зокрема застосовуючи армійські підрозділи. США і Євросоюз ввели ряд санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних мешканців.
22 вересня 2011 р. ЄС схвалив план розширення санкцій відносно Сирії, які також передбачають заморожування рахунків ряду сирійських чиновників і заборону на відвідини ними країн Євросоюзу.
4 жовтня ц.р. Росія і Китай, що неодноразово висловлювалися проти одностороннього введення санкцій, наклали вето на проект резолюції щодо Сирії в Раді Безпеки ООН.
Запропонований Францією, Великобританією, Португалією і Німеччиною документ покладав провину за людські жертви в ході заворушень на діючий уряд країни і передбачав можливість ухвалення санкцій, якщо насильство не припиниться протягом 30 днів.