ua en ru

Ахмад Тумех обраний головою опозиційного уряду Сирії

Сирійська опозиція обрала Ахмада Тумеха новим главою перехідного уряду, відповідального за організацію нормального життя в регіонах, контрольованих опозицією.

Сирійська опозиція обрала Ахмада Тумеха (на фото) новим главою перехідного уряду, відповідального за організацію нормального життя в регіонах, контрольованих опозицією. Про це повідомляє Deutsche Welle.

75 членів Національної коаліції опозиційних і революційних сил Сирії на голосуванні, яке відбулося в Стамбулі, віддали голоси за 48-річного Тумеха. Проти кандидатури помірного ісламіста висловилися 10 осіб, ще 12 учасників голосування утрималися.

На цій посаді Тумех змінить Гассана Хытто. Він подав у відставку 8 липня, переконавшись у тому, що роз'єднаність сирійської опозиції не дає можливість створити уряд, яке стало б реальною альтернативою влади Президента Башара Асада. Перехідний уряд відповідає за організацію нормального життя в регіонах, контрольованих опозицією.

"Наш уряд розробить стратегію перехідного процесу", - заявив Тумех на прес-конференції після свого обрання. За його словами, перехідний уряд буде і далі підтримувати військові та гуманітарні операції".

Нагадаємо, напередодні успішно для Москви завершилися переговори між главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і держсекретарем США Джоном Керрі.

"Ця угода дозволить зняти напруженість у Сирії", - заявив представник МЗС Китаю в ході зустрічі з французьким міністром закордонних справ Лораном Фабіусом.

Раніше Москва і Вашингтон представили план по ліквідації запасів хімічної зброї у Сирії до середини 2014 р. Все це буде реалізовано в рамках Конвенції про заборону хімічної зброї, до якої приєднався Дамаск. Напередодні генсек ООН Пан Гі Мун офіційно підтвердив, що Сирія приєдналася до угоди.

Проте, над Сирією, як і раніше, висить загроза військової операції за застосування хімічної зброї проти цивільного населення. Жертвами атаки в передмісті Дамаску в кінці серпня стали більше 350 осіб. "Ми повинні зберегти мир, вільні від страху хімічної зброї для наших дітей", - підкреслив Обама, повертаючись до тих трагічних подій.

Як повідомлялося раніше, в результаті гаданої хімічної атаки в Східній Гуті під Дамаском 21 серпня 2013 р. загинули сотні мирних жителів. Розвідка США практично не сумнівається, що хімічна зброя була застосована військами Асада. З цією версією погоджуються всі провідні країни Заходу. В той же час сирійська влада стверджує, що хімзброю застосували бунтівники.