ua en ru

Сирія дала згоду на передачу хімзброї під міжнародний контроль

Сирія дала згоду на пропозицію російської сторони встановити міжнародний контроль за хімічною зброєю, яка знаходиться на сирійській території, заявив глава Міністерства закордонних справ Сирії Валід Муаллем сьогодні на зустрічі з головою Держдуми Сергієм Наришкіним.

Сирія дала згоду на пропозицію російської сторони встановити міжнародний контроль за хімічною зброєю, яка знаходиться на сирійській території, заявив глава Міністерства закордонних справ Сирії Валід Муаллем (на фото) сьогодні на зустрічі з головою Держдуми Сергієм Наришкіним.

"Напередодні ми провели раунд дуже плідних переговорів з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, і з його боку була висунута ініціатива, яка стосується хімічної зброї. І вже ввечері ми погодилися з російською ініціативою", - сказав Муаллем.

Крім того, за його інформацією, серед проникаючих до Сирії з території Туреччини бойовиків є вихідці з Кавказу. "У Туреччині відбувається озброєння й тренування бойовиків з понад 83 країн, які здійснюють агресію проти нашої країни. Серед них є ті, хто приходить з Кавказу і з Чечні, - це терористи", - підкреслив Муаллем.

Нагадаємо, що передати хімічну зброю в Сирії під міжнародний контроль. З такою пропозицією погодилися вже практично всі потенційні учасники конфлікту. Зокрема, Президент Президент США Барак Обама назвав таке рішення "потенційно позитивним", але зізнався, що сприймає його зі скепсисом. На його думку, це може бути тактичним прийомом з боку Сирії, щоб виграти час.

Разом з тим Обама запевнив: якщо хімічна зброя у Сирії перейде під міжнародний контроль, військова операція буде відкладена.

Проте Президент підкреслив, що він буде продовжувати наполягати на схвалення конгресом США військової операції в Сирії. "Вважаю, нам важливо не спускати все на гальмах, треба, щоб вони розуміли, що ми не кидаємо слів на вітер", - сказав Обама. При цьому, за словами Обами, він налаштований на політичне вирішення сирійського питання.

До Обами позицію Вашингтона озвучив глава Держдепартаменту США Джон Керрі. Він пообіцяв, що Асад зможе уникнути військового втручання в сирійський конфлікт, якщо передасть всі наявну в нього хімічну зброю.

Останнім часом вірогідність військового втручання західних сил в сирійський конфлікт різко зросла. Ряд країн, зокрема США, Франція і Великобританія, посилили свою риторику щодо режиму Асада після повідомлення про застосування в передмістях Дамаска хімічної зброї, в результаті чого нібито загинули більше 1 тис. мирних жителів.