ua en ru

У SIPRI прогнозують, що в 2017 році Україна збільшить оборонний бюджет

У SIPRI прогнозують, що в 2017 році Україна збільшить оборонний бюджет Фото: SIPRI

Зокрема, зростуть витрати на закупівлю озброєнь

Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI) прогнозує, що в 2017 році Україна збільшить оборонний бюджет. Про це дослідник інституту Сімон Веземан заявив в інтерв’ю Deutsche Welle.

При цьому він був здивований тим, що у 2016 році Україна скоротила видатки на оборону.

"Так, до певної міри здивувало. Країни, залучені у конфлікти, тим більше в такі, як в Україні - інтенсивні та на їхніх території, - часто схильні витрачати більше на збройні сили, купувати нове обладнання. Схоже, що у випадку України, щонайменше у 2016 році, це було дещо відкладено на пізніше. Питання економічного зростання та отримання кредитування відігравало важливішу роль, ніж підготовка до наступного раунду конфлікту. Зауважу, що на 2017 рік Україна планує збільшити бюджет, особливо в тому, що стосується закупівлі озброєнь", - розповів Веземан.

Нагадаємо, згідно даних SIPRI, у 2016 році Україна скоротила реальні витрати на оборону. "Не дивлячись на те, що номінальні витрати Києва на оборону зросли з 79 млрд гривень в 2015 році до 87,5 млрд гривень в 2016-м, у валюті в фіксованих цінах ця цифра скоротилася з 3,62 мільярда до 3,42 мільярда доларів США . У порівнянні з попереднім роком, в 2016-му частка витрат на оборону впала з 4 до 3,8% ВВП ", - повідомили в SIPRI. В інституті пояснили незначне скорочення витрат на оборону в 2016-м в порівнянні з 2015 роком зниженням інтенсивності бойових дій на Донбасі.