ua en ru

Синоптики прогнозують прихід зими до України із 13 січня

Синоптики прогнозують прихід зими до України із 13 січня 2014 р. Про це заявила на прес-конференції головний метеоролог порталу Opogode.ua Наталка Діденко.

Синоптики прогнозують прихід зими до України із 13 січня 2014 р. Про це заявила на прес-конференції головний метеоролог порталу Opogode.ua Наталка Діденко, передає кореспондент РБК-Україна.

"13 січня до України прийде зима. У цей день температура повітря різко знизиться до -4...-7", - зазначила Діденко.

За її словами, після 13 січня у країні очікуються і сніг, і ожеледь.

Також Діденко додала, що про глобальне потепління на підставі попередніх теплих днів говорити не варто.

"Але також очевидно, що період листопад-грудень в Україні був одним з найдовших за всю історію спостережень у плані перевищення кліматичної норми", - уточнила Діденко.

Як заявив сьогодні прем'єр-міністр Микола Азаров, українські комунальники готові до снігопадів "значно краще, ніж минулої зими".

Зазначимо, Україна має помірно-континентальний клімат, що поступово змінюється із заходу на схід. Його визначає віддаленість країни від океанів, континентальної Євразії і переважно рівнинний характер території. Лише вузька прибережна смуга Південного берега Криму характеризується субтропічним (середземноморського типу) кліматом. У міру зростання континентальності літо стає більш спекотним, а зима холоднішою, і зменшується кількість опадів.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії, ніч із 5 на 6 січня 2014 р. в Києві ознаменувалася новим температурним рекордом, виявившись найтеплішою за 134 роки спостережень. Середньодобова температура повітря у столиці 6 січня досягла +5°C, повторивши, таким чином, рекорд 1988 р. Це значення виявилося майже на 10 градусів вище кліматичної норми і, відповідно, нормативної температури у столиці для кінця жовтня або початку квітня.

За підсумками 2013 р. в Києві було встановлено 18 температурних рекордів.

19 листопада 2013 р. у Києві завершився найтриваліший за 133 роки безморозний період, який тривав із 10 квітня. Він перевищив на вісім днів рекорд 1932 р.

Деякі експерти зазначають, що погода в Україні знаходиться на межі зміни кліматичного поясу, про що свідчить тенденція зміщення пір року, яка спостерігається останніми роками.