ua en ru

Синоптики попереджають про підвищення рівнів води у водоймах України

Синоптики попереджають про підвищення рівнів води у водоймах України Фото: водопілля в Україні (panoramio.com)

Цього тижня рівні води в річках продовжать зростати

В Україні протягом найближчих днів очікується підвищення рівнів води у водоймах. Про це йдеться в повідомленні Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Повідомляється, що протягом 3-6 квітня подальший підйом рівнів води буде відбуватися:

  • на річках басейну Прип'яті на 0,1-0,5 м з подальшим затопленням заплавних територій та досягнення відміток початкового затоплення окремих господарських споруд (Ратневський р-н Волинської обл.);
  • на лівих притоках Середнього Дніпра 0,6-1,0 м з виходом води на заплаву (Сумська, Полтавська, Дніпропетровська обл.);
  • на інших річках буде переважати добова інтенсивність росту рівнів води до 20-30 см.

3-5 квітня на Дунаї в районі Вилкового (Одеська обл.) будуть зберігатися небезпечні рівні води в межах 160-170 см над нульовим постом. На Закарпатті 3 квітня очікується формування максимальних рівнів чергової хвилі водопілля з підйомом рівнів води над поточними відмітками:

  • р. Тиса-смт Вилок на 0,8-1,3 м;
  • р. Тиса та р. Латориця - Чоп на 0,8-1,3 м з утриманням води на заплаві міждамбового простору р. Латориця.

2 квітня на р. Боржава - с. Б. Ремети сформується максимальний рівень 570-590 см над нулем поста, можливе підтоплення сільгоспугідь ряду прирічкових сіл, автодоріг місцевого значення.

3-5 квітня на українській ділянці очікується подальше підвищення рівнів води з досягненням небезпечної позначки 535 см над нулем поста, при якій починається підтоплення причалів № 1-5 Ренійського морського торговельного порту.

У зв'язку з розвитком весняного водопілля на річках Луганської області 3-4 квітня очікується підйом рівня води на 0,3-0,8 м на добу і збільшення шару води на заплавах річок. Можливе підтоплення населених пунктів, близько розташованих до річки Деркул.

Нагадаємо, раніше синоптики попереджали про дощі в східних областях України.