ua en ru

Синоптики попереджають про підйом води в річках України

Синоптики попереджають про підйом води в річках України Фото: підйом рівня води (Pixabey)

У ряді областей очікується підйом води в річках

В Україні 14-16 грудня 2017 року очікується підйом рівнів води в річках. Про це зазначається в повідомленні прес-служби Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

"За даними Укргідрометцентру 14 грудня продовжуватиметься розвиток тало-дощового паводку з підйомом рівнів води: на річках Закарпаття, ділянці Дністра Самбір-Журавное, у середній і нижній течіях притоків Дністра ріки Стрв'яж, Стрий, Свіча на 0,5-1,3 м, місцями можливий вихід води на заплаву, у нижніх течіях р.Латориця утримуватися значний шар води на заплаві, на нижніх ділянках р. Боржава підтоплення автодороги Шаланки-Великі Ком'яти, сільськогосподарських угідь ряду сіл Іршавського та Виноградивсього районів; на ділянці Дністра Галич-Заліщики - на 1,0 -1,7 м, на ділянці Прута Чернівці - держкордон - на 0,2 - 0,7 м", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, очікується проходження максимальних рівнів води: р. Уж - Ужгород величиною 100-150 см, вихід води на заплаву, підтоплення місць громадського відпочинку в смт Ужгород; на р. Латориця-Мукачево величиною 420-450 см з утриманням води на заплаві; на р. Прут - м. Чернівці величиною 90-140 см.

Так, 15-16 грудня, внаслідок опадів, на річках Закарпаття відновиться зростання рівнів води над поточними на 1,0-2,0 м, на ділянці Тиси Великий Бичків - Вилок - 2.0-3.0 м, з виходом води на заплаву на нижні ділянки річок Уж , Ріка, Теребля, Тересва та подальшим затопленням заплави на рр.Латориця, Стара, Боржава. На горі Боржава можливе підтоплення автодороги Шаланки - В. Ком'яти та присадибних ділянок ряду сіл в Іршавському та Виноградівському районах.

Очікується формування значного місцевого стоку, в гірських районах можливе утворення селевих потоків і зсувів грунту.

Крім того, 15 грудня очікується проходження максимального рівня тало-дощового паводку на р.Дністер біля гідрологічного поста Заліщики (Тернопільська обл.) висотою 520 - 570 см над нулем поста.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні сьогодні очікуються незначні дощі на сході і заході України, в Херсонській, Дніпропетровській і Полтавській областях. Температура повітря вдень становитиме від +2 до +12, в залежності від регіону.