ua en ru

Синоптики попереджають про підйом рівня річок у західних областях

Синоптики попереджають про підйом рівня річок у західних областях Фото: весняна повінь

У Закарпатті на дiлянцi Тиси В. Бичкiв - Вилок продовжиться пiдвищення рiвнiв води на 1,5 – 2,0 м

Українські синоптики попереджають про підйом рівнів води на річках західних областей України. Про це з посиланням на дані Укргідрометцентру повідомляє прес-центр Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«25 лютого, у зв’язку з потеплiнням та випадiнням опадів, на рiчках басейнiв Прута та Сiрету очiкуються пiдйоми рiвнiв води на 0,3 – 1,0 м над рiвнями. Очікується послаблення льодового покриву, мiсцями його руйнування, льодохiд, на окремих дiлянках можливе утворення заторiв льоду з додатковими пiдйомами рiвнiв води на 0,5 – 1,0 м», - йдеться в повідомленні.

Також 25 лютого, внаслідок сніготанення та опадів, на рiчках Закарпаття на дiлянцi Тиси В. Бичкiв - Вилок продовжиться пiдвищення рiвнiв води на 1,5 – 2,0 м, у нижнiх течiях Боржави – на 0,4 – 0,8 м, над рiвнями. У нижнiх течiях Боржави очiкується подальше утримання води на заплаві, можливi пiдтоплення сiльгосподарських угiдь низки сiл та автодороги Шаланки – В. Комяти (Виноградівський, Іршавський райони Закарпатської області).

«25 – 26 лютого, у зв'язку з вiдлигою та сніготаненням, на лівих притоках Днiстра (Тернопiльська, Хмельницька, Вiнницька області) очiкується пiдйом рiвнiв води на 0,2 – 0,7 м над рiвнями. Очікується руйнування льодових явищ, мiсцями льодохiд. На окремих понижених дiлянках берегiв можливий початковий вихiд води на заплаву», – попередили синоптики.

Крім того, протягом 25 – 27 лютого очiкується продовження розвитку весняної повенi з пiдйомом рiвнiв води над рiвнями на дiлянці Днiстра Галич – Залiщики на 0,3 – 1,3 м, на дiлянцi Залiщики – початок Днiстровського водосховища послаблення льодового покриву, мiсцями його руйнування, льодохiд, можливе утворення заторiв льоду з додатковим пiдйомом бiля Заліщикiв на 1,0 – 2,0 м, Рухотин – Жванець 2,0 – 4,0 м.

До того ж, на рiчках басейну Захiдного Бугу (Львiвська, Волинська обл.) на 0,3 – 1,0 м, бiля с. Лiтовиж на 1,0 – 1,5 м, мiсцями можливий вихiд води на заплаву; на річках басейну Прип’яті в межах (Волинської, Рівненської обл.) на 0,3 – 1,0 м, руйнування льодового покриву, місцями вихід води на заплаву, затоплення сільгоспугідь.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на початку березня в Києві очікується підйом рівня води в Дніпрі: паводок може підтопити деякі парки та пляжі.