ua en ru

Синод УПЦ КП заявляє про прокремлівське втручання в питання автокефалії

Синод УПЦ КП заявляє про прокремлівське втручання в питання автокефалії Ілюстративне фото (cerkva.info)

В УПЦ КП говорять о фактах політичного і державного втручання з боку РФ

Священний Синод УПЦ КП повідомляючи про питання утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, зазначає, що Московська патріархія, бачачи наближення визнання автокефалії Православної Церкви в Україні, намагається перешкодити цьому. Про це йдеться у зверненні від імені Священного Синоду Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Зокрема, у зверненні зазначається, що питання надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні є справою, яке повинно і вирішується між Константинопольським Патріархатом і Православною Церквою в Україні, і навіть президент України не втручається в ці справи.

"Натомість відомими є численні факти політичного і державного втручання з боку Російської Федерації та про-кремлівських політичних сил в Україні у процес визнання з метою перешкодити йому. Через дипломатичні та інші канали в інтересах влади Росії та Московської патріархії здійснюється тиск на Константинопольський Патріархат, інші Помісні Православні Церкви. Про-кремлівські політичні структури в Україні організували збирання підписів, які, на їхню думку, мають "засвідчити не бажання" православних в Україні підтримати започатковану справу", - йдеться у зверненні синоду.

Крім того, в заяві наголошується, що "використовуючи свій вплив, в тому числі фінансовий, на керівництво Митрополії Московського Патріархату в Україні, ці політичні структури поширюють "підписні листи" у парафіях Московського Патріархату в Україні - хоча жодного публічного церковного розпорядження робити це не було зроблено".

"Зважаючи на ці факти ми висловлюємо протест проти втручання Російської Федерації у церковні справи, проти використання про-кремлівськими політиками свого впливу в керівних структурах Митрополії Московського Патріархату в Україні з метою перешкодити визнанню автокефалії. Вважаємо, що своїми діями вони порушують законодавство України, розпалюють міжконфесійну ворожнечу, втручаються у справи релігійних організацій, спонукають одні релігійні організації втручатися у справи інших", - сказано в документі.

Учасники синоду також застерегли від участі в провокаціях, спрямованих на розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

"Одночасно ми вважаємо неприпустимим, щоб під виглядом релігійної діяльності через структури Московського Патріархату в Україні поширювалася кремлівська агресивна ідеологія "руського миру", - йдеться у зверненні.

"Всі ви є свідками того, як Московська патріархія, бачачи наближення визнання автокефалії Православної Церкви в Україні, намагається перешкодити цьому, зокрема через погрози «великого розколу в Православ’ї». Такими погрозами керівництво РПЦ лише підтверджує те, про що ми свідчили від давнього часу: причиною розділення Православ’я в Україні є дії Московської Патріархії, вона спровокувала і досі підтримує поділ УПЦ, а тепер загрожує поділити і все Православ’я. Такі дії керівництва РПЦ свідчать, що воно турбується не про чистоту православного вчення, не про благо Церкви, а про свою владу, про здійснення давньої мрії привласнити собі першість, стати "Третім Римом"", - уточнюється в обігу.

"Ми переконані і віримо, що справа єднання Православної Церкви в Україні, утвердження та визнання її автокефалії благословив Господь", - уточнюється в документі.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, всередині Вселенської церкви намітилося протистояння щодо рішення про автокефалію УПЦ. В результаті була перенесена дата Синоду Константинопольського патріархату, на якому буде розглядатися питання надання автокефалії Української Православної церкви.

Розгляд цього питання має відбутися в червні.