ua en ru

Симоненко дивується, чому влада раніше не говорила про невигідність УА з ЄС

Лідер Комуністичної партії України (КПУ) Петро Симоненко дивується, чому влада раніше не говорила про невигідність угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це він заявив в інтерв'ю тижневику "2000".

"Нинішні тези влади про негативи угоди про асоціацію - це все із заяв комуністів, зроблених ще півроку, рік, два тому? Хіба це тільки тепер з'ясувалося, що потрібні десятки мільярдів на адаптацію до європейських техрегламентів? Хіба це тільки тепер стало ясно, що угода з Євросоюзом блокує торгово-економічні зв'язки з МС і це призведе до величезних і, головне, непоправних втрат для української промисловості?" - заявив Симоненко.

Він додав, що міністр промполітики Михайло Короленко нещодавно озвучив цифру в 40 млрд грн - це мінімальні втрати, яких зазнала Україна від ускладнення економічних відносин з Російською Федерацією і Митним союзом, якби український представник поставив підпис під угодою про асоціацію.

"Але раніше-то чому вони про це мовчали? Чому не роз'яснювали громадськості? Або драконівські умови щодо українських аграріїв. Та ж вимога ЄС припинити держпідтримку наших сільгоспвиробників. Це ж не просто неприпустимо з усіх точок зору, але це демонструє справжні цілі Європи щодо українських селян, аж ніяк не гожі. Позбавити українських сільгоспвиробників навіть тієї мізерної підтримки, що є на сьогодні - на тлі величезних дотацій, наданих Євросоюзом своїм фермерам", - зазначив лідер КПУ.

Він також згадав недавню заяву прем'єра Миколи Азарова, в якій він скаржиться, мовляв, дотації на утримання великої рогатої худоби в Німеччині становлять 3 тис. євро на рік на голову, в Польщі - 2,5 тис., у Франції - понад 1 тис., а від України вимагали обнулити яку б то не було допомогу тваринникам.

"І адже наші чиновники погодилися, парафували цю абсолютно неприпустиму вимогу! Чому ж не наполягли на дотаціях хоча б на рівні Франції, я вже не кажу про Німеччину? І на цю тему - кабальних, руйнівних для України умов угоди з Європою - можна говорити багато. Але ж українська рука парафувала ці положення, що не піддаються поясненню з точки зору здорового глузду!" - додав Симоненко.