ua en ru

Симоненко розкритикував запропонований урядом пакет екстрених економічних заходів

Екстрені заходи щодо стабілізації української економіки повинні лягти на плечі олігархів, а не на плечі простих українців, яких влада має намір викинути за межу бідності. Так лідер КПУ Петро Симоненко прокоментував пакет екстрених економічних заходів запропонованих сьогодні, 27 березня, прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком Верховній Раді.

"Таке прискорюване падіння в прірву фінансово-економічної системи держави - ​​результат чотирьох місяців боротьби за владу між олігархічними угрупованнями. Це при тому, що на кінець 2013 року країна була вже в стані банкрутства, а нинішня ситуація остаточно добила економіку країни", - заявив лідер КПУ.

Він зазначив, що проблеми економіки також загострило погіршення відносин з Росією і перспектива втрати російського ринку. "Малий і середній бізнес, який працював на імпортній сировині, через зростання курсу долара втратив конкурентоспроможність. Таке ж жалюгідне становище в сільському господарстві, де за валюту купуються насіння і гербіциди", - додав Симоненко.

Політик підкреслив, що засобом вирішення економічних проблем для нової влади напевно стане вже анонсований пакет заходів жорсткої економії.

"Всі ці заходи економії взагалі не каснутся олігархів, вони повністю лягають на плечі простих трудівників і пенсіонерів, для яких приготували 50% зростання тарифів на енергоносії, заморожування зарплат і пенсій, зняття всіх надбавок за вислугу років", - заявив лідер Компартії.

Симоненко нагадав, що фракція КПУ вже внесла і продовжує вносити в Раду законопроекти, що складають пакет екстрених антикризових заходів, в яких передбачено повернення у державну власність підприємств монополістів, прийняття заходів щодо повернення грошей з офшорів, держмонополія на тютюн і спиртне, введення реального податку на розкіш і тд.

"Всі ці заходи необхідно вживати екстрено. Економіка не пожвавиться, поки не стане ясно, чи зможе уряд зняти політичне і кримінальне напруження в країні. Пропозиції Кабміну взагалі не враховують те, що величезні гроші потрібні ще й на перехід на європейські стандарти, на модернізацію підприємств, а всі обіцяні Вашингтоном, МВФ і Європою кредити тільки наполовину перекривають дефіцит бюджету", - резюмував Симоненко.