ua en ru

Симоненко розкритикував запропоновані Порошенко зміни до Конституції

Ряд нововведень, передбачених у змінах до Конституції, запропонованих Президентом України Петром Порошенком, показує, що він не хоче псувати відносини з олігархічними кланами. Про це заявив лідер КПУ, народний депутат України Петро Симоненко.

Парламентарій підкреслив, що в проекті конституційних змін, представлених Президентом України, зазначено, що право призначення і звільнення голови Фонду держмайна переходить до прем'єр-міністра.

"Очевидно, що це неправильно, враховуючи високий рівень монополізму в економіці, встановлений олігархічними кланами, а також майбутню подальшу приватизацію стратегічних галузей економіки. Очевидно, що в умовах економічної кризи будуть розпродаватися за копійки залишки держвласності", - підкреслив Симоненко.

Лідер КПУ констатував, що якщо сьогодні подивитися на склад Кабінету міністрів і на те, чиї інтереси він лобіює, очевидним є те, що передача функцій призначення та звільнення керівника ФДМ - це поступка Порошенко олігархічним кланам.

Політик упевнений, що саме в цій області, щоб уникнути корупції і розкрадання національного багатства, повинен бути контроль Президента, а, отже, саме глава держави повинен призначати керівника цього відомства.

Лідер КПУ також звернув увагу на ще одне питання: "Конституцією сьогодні гарантується право власності місцевих громад на ресурси, що знаходяться на даній території, зокрема, на землю. Але при цьому нічого не говориться про контроль над використанням цих ресурсів. З незрозумілих причин ст. 143 пропонується вилучити норму, яка забезпечує територіальним громадам управління об'єктами комунальної власності. Ця плутанина створює умови, при яких ресурси і об'єкти комунальної власності, що належать громадам, не можуть "благополучно" перейти у володіння до бізнес-структур, у тому числі і іноземним компаніям", - зазначив Симоненко.