ua en ru

Симоненко запропонував варіант мирного розв'язання конфлікту на південному сході

Комуністи вимагають терміново підписати меморандум, який буде визначати пропозиції влади за вимогами громадян та їх виконання. Про це заявив лідер КПУ Петро Симоненко, коментуючи ситуацію на сході України.

На його думку, цей документ буде способом мирного вирішення проблеми, що склалася в східних регіонах країни.

Крім того, лідер КПУ також заявив, що влада зі свого боку повинна буде відмовитися від силових дій: "Протестувальники мають звільнити адміністративні будівлі після підписання меморандуму між владою, політичними партіями та громадськістю південного сходу. Мета меморандуму вирішення проблеми мирним шляхом, правовими засобами, збереження цілісності України і громадянського миру".

Парламентські партії в свою чергу, на переконання Симоненка, повинні виступити гарантами того, що цей меморандум не виявиться хитрістю чи обманом: "Як це ми бачили на прикладі в.о. Президента Турчинова який за один день зробив три взаємовиключні заяви. А саме заяву про готовність провести референдум з ранку, а вже по обіді про початок антитерористичної операції і підключенні армії для "зачистки" протестувальників".

Голова фракції КПУ у Верховній Раді вважає, що влада також повинна дати гарантії проведення референдуму і чітко позначити пункти розширення повноважень регіонів, на які вона згодна.

"У разі якщо влада чітко назве і роз'яснить пункти розширення повноважень, конкретизує їх, а не обмежиться абстрактними деклараціями, то питання федералізації буде знято. Люди говорять про федералізацію, оскільки на прикладі країн Європи чи Америки зрозуміло наповнення повноважень, влаштування такої системи. При такому підході і Компартія не стала б наполягати на вимозі федералізації", - запевнив він.

"Заради порятунку єдності країни і збереження громадянського миру влада, політичні і громадські сили повинні зробити крок назустріч один одному", - резюмував Симоненко.