ua en ru

Симоненко назвав "міфічними" зміни до Конституції щодо децентралізації влади

Зміни до Конституції України щодо перерозподілу владних повноважень між центральними органами влади і органами місцевого самоврядування стосуються тільки зміни форми, але не змісту. Про це заявив лідер фракії КПУ Петро Симоненко.

"Ці зміни подаються громадськості як реалізація політики так званої "децентралізації". Навіть поверхневий аналіз, який вже підтверджується експертними оцінками, говорить про те, що багато в чому ця "децентралізація" виявляється міфічною, - підкреслив політик. Зокрема, Президент після ліквідації державних адміністрацій аж ніяк не втрачає важелі впливу на регіональні органи влади".

Симоненко також додав, що в запропонованому законопроекті Президент України зберігає фактично безконтрольний вплив на регіони. Замість державних адміністрацій планується створення інституту представників Президента з досить серйозними повноваженнями.

"Ці представники можуть втручатися в роботу органів місцевого самоврядування. При цьому передбачається не просто кураторство і нагляд, а право скасування рішень місцевих органів влади. Представники Президента підкоряються тільки главі держави. Таким чином, на децентралізацію це мало схоже", - підкреслив парламентарій.