ua en ru

Сили поліції перешкоджають проведенню президентських виборів на Мальдівах

Поліція перешкоджає розвитку подій в ході президентських виборів на Мальдівах, передає BBC з посиланням на слова очевидців. Виборча комісія випустила екстрену заяву, в якій говориться, що голосування пройде 19 жовтня, як і планувалося. Проте голова комісії Фувад Тоуфік повідомляє, що поліцейські зайняли офіс комісії і не дають співробітникам поширювати виборчі матеріали.

Два кандидата раніше вимагали перенесення дати голосування, оскільки їх не задовольняють списки зареєстрованих виборців.

Минулого тижня Верховний суд Мальдів оголосив результати першого раунду виборів, проведеного у вересні 2013 р. Лідер опозиції Мохамед Нашид набрав 45% голосів за підсумками першого туру проти 5% за нинішнього президента Мохамеда Вахіда. Вахід зняв свою кандидатуру. Тепер Нашіду протистоять два опонента - Гасимо Ібрагім і Абдула Ямин, не схвалили списки зареєстрованих виборців.

Сьогодні вранці Тоуфік оголосив: "Ми проведемо вибори у відповідності з керівництвом, опублікованими Верховним судом. Початок голосування може статися пізніше в деяких місцевостях, однак у людей буде більше часу, щоб віддати свої голоси".

Однак протягом кількох годин сили поліції окупували будівлю виборчкому, і Тоуфіка примушують скасувати голосування.

Міжнародні спостерігачі високо оцінили перший тур виборів, і рішення Верховного суду скасувати його результати викликало обурення серед прихильників Нашида.

Нашид прийшов до влади в 2008 р. в результаті перших вільних виборів президента Мальдів, однак йому довелося подати у відставку на тлі запеклих протестів і заколоту вищих чинів поліції у лютому 2012 р.