ua en ru

Силові структури зривають прийняття закону про Службу фінансових розслідувань, - експерт

Силові структури зривають виконання національного плану реформ на 2013 рік. Про це у своєму блозі пише економічний експерт Борис Кушнірук. За його словами, ухвалення закону про єдину Службу фінансових розслідувань, яка повинна усунути функції правоохоронних органів з розслідування злочинів в економічній сфері, заплановано на квітень 2013 року.

"Відповідальні за внесення закону - прем'єр-міністр, Мінфін, МВС, СБУ і Міністерства доходів і зборів. Вже зараз вони повинні були у рамках відомчих і міжвідомчих робочих груп підготувати його текст. За фактом ці групи не створені. У зв'язку з боротьбою за вплив на цю структуру силовики фактично ігнорують рішення Президента Януковича і зривають план дій", - зазначив Кушнірук.

"У Віктора Януковича, напевно, зі зростаючим роздратуванням стежать за цим процесом перетягування каната. Не виключено, що це фактичне блокування його рішень призведе до розборок і відповідним оргвисновків вже в кінці квітня", - пише Кушнірук.

За його словами у зв'язку з тим, що рішення Януковичем фактично прийнято, треба обговорювати не доцільність створення єдиного органу по боротьбі з економічною злочинністю, а формат його роботи.

"Поза рамками дискусії залишаються важливі для суспільства і підприємців питання про те, що робити з дублюванням функцій з розслідування економічних злочинів МВС, СБУ, податкової, прокуратурі та ін. Коли підприємців перевіряють сім відомств. Якщо б залишилося одне, вигода була б зрозуміло не тільки українським бізнесменам, але й іноземцям, які роками не можуть зрозуміти структуру української правоохоронної системи", - підсумував експерт.