ua en ru

Siemens заборонила іранській компанії постачати турбіни в окупований Крим, - джерела

Siemens заборонила іранській компанії постачати турбіни в окупований Крим, - джерела Фото: Siemens (100r.org)

"Ростех" вів переговори про постачання турбін з іранською компанією Mapna, яка робила обладнання за ліцензією Siemens

Компанія Siemens (Німеччина) заборонила іранській компанії Mapna поставляти газові турбіни в окупований Росією Крим. Про це повідомляє РБК, посилаючись на три джерела, близькі до Siemens, "Ростеху" і російського уряду.

Зокрема, за словами джерела, до осені минулого року Siemens почала затримувати постачання обладнання після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про поставку турбін в Крим в обхід санкцій. У зв'язку з цим президент РФ Володимир Путін доручив уряду і "Ростеху" знайти турбіни у інших постачальників.

Так, представники "Ростеху" почали проводити переговори про постачання турбін з іранською компанією Mapna, яка робила обладнання за ліцензією Siemens. Близьке до німецької компанії джерело зазначило, що юристи німецької компанії, швидше за все, вивчили ліцензію, по якій Mapna робила обладнання, і не знайшли порушень умов санкцій у разі його поставок до Криму.

Зазначено, що в лютому глава "Ростеху" Сергій Чемезов повідомив про те, що переговори з Марna знаходяться на завершальній стадії, однак контракт не був у підсумку укладений. За версією одного зі співрозмовників видання, Siemens попередила іранську компанію, що поставки обладнання в Крим можуть негативно відбитися на їхніх взаєминах. Представник же "Ростеху" пояснив зрив переговорів відсутністю взаєморозуміння з кількох питань.

При цьому офіційні представники Mapna і Siemens відмовилися коментувати цю інформацію.

Нагадаємо, як повідомлялося, країни Європейського союзу в основному попередньо підтримали пропозицію Німеччини посилити санкції проти Росії у зв'язку з поставкою в Крим турбін Siemens.