ua en ru

Швейцарський банк UBS оштрафований на 1,5 млрд дол. за маніпуляції ставкою Libor

Швейцарський банк UBS оштрафований на суму близько 1,4 млрд швейцарських франків (1,5 млрд дол.) за маніпуляції ставкою Libor. Про це говориться в опублікованому сьогодні повідомленні банку. Як випливає з матеріалів UBS, керівництво банку визнало, що 36 трейдерів, які працювали в різних відділеннях UBS по всьому світу, маніпулювали Libor у період 2005-2010 рр. У зв'язку зі сформованою ситуацією банк залишили вже 25-30 співробітників. На думку фахівців банку, накладення штрафу призведе UBS до чистих збитків за підсумками IV кварталу 2012 р.

Кошти будуть виплачені регулюючим органам трьох різних країн. Банк спрямує 1,2 млрд дол. американському Міністерству юстиції США і Комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами США, 160 млн фунтів стерлінгів (260 млн дол.) - британському Управління з фінансових послуг і 59 млн швейцарських франків (64,7 млн дол.) - Швейцарській службі з нагляду за фінансовими ринками.

Розрахунок ставки Libor неодноразово піддавався критиці, починаючи з фінансової кризи 2008 р., коли міжбанківські кредити вичерпалися і банки були змушені визнавати розмір ставки, що базується на оцінках, а не на показниках реальних угод, що дозволило тримати її на штучно низькому рівні. Так, глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке звертав увагу на те, що "система Libor структурно дисфункціональна" і цей недолік необхідно виправити.

Зазначимо, що UBS став другим після британського Baclays банком, який визнав свою відповідальність за відповідні махінації. Співробітники банку в період 2005-2009 рр. неодноразово маніпулювали ставкою, що призвело до виплати штрафу банком в 450 млн дол. владі Великобританії і США, а також до відставок виконавчого директора Barclays Боба Даймонда і голови ради директорів Маркуса Ейджиуса.

Читайте також: Відносно британського банку Barclays ініційовано ще два нових розслідування