ua en ru

Швейцарія - Україна: чому команді Шевченко не повинні присудити технічну поразку

Швейцарія - Україна: чому команді Шевченко не повинні присудити технічну поразку Фото: Україна - Швейцарія (facebook.com/UkraineNationalFootballTeam)

Долю гри, скорі за все, вирішуватиме жеребкування

Вирішальний поєдинок між Швейцарією та Україною у груповій стадії Ліги націй скасований. Причиною стало рішення лікаря Люцерна, де і повинна була відбутися гра, який через численні випадки коронавірусу відправив усю команду Андрія Шевченка на карантин. Українська сторона до останнього мала надію вирішити долю протистояння на полі, але вже відправляється додому.

Тому розберімося, кому у цій ситуації загрожує технічка поразка, яка призведе для збірної України, як і для її суперника, до вильоту з вищого дивізіону турніру.

Перенесення або резервний склад

Оговтуючись після принесених COVID-19 ускладнень у спорт, УЄФА розробив спеціальний медичний протокол, який розписує, як повинні проходити міжнародні ігри в умовах пандемії. Основна суть цього доволі суворого документа в тому, щоб матчі переносились значно рідше, навіть зараз, коли вони і досі проходять у стислі терміни.

Усі сторони матчу Швейцарія - Україна виступали за проведення зустрічі, але, як пояснили в УЄФА, гра не може відбутися у намічений термін з двох причин: через рішення головного лікаря Люцерна та через неможливість збірної України зібрати іншу команду.

Протокол говорить, що матч проходить за розкладом, якщо в команді набирається мінімум 13 футболістів, включаючи одного воротаря. І у розпорядженні Андрія Шевченка є необхідна кількість, які отримали негативні результати тестів, проте їх ізолювали. Головний лікар Люцерна пояснив своє рішення тим, що протягом останніх днів у делегації збірної зафіксували 9 випадків зараження і стало неможливо відстежувати ланцюг зараження. А головна футбольна організація не може піти проти рішення місцевої влади.

Теоретично матч міг відбутися, якби Україна терміново привезла та виставила інший склад. Основу резервної команди могла б скласти молодіжна збірна U-21, однак напередодні ввечері вони зіграли поєдинок відбору Євро-2021. Правила УЄФА забороняють футболістам брати участь у ще одній грі в перебігу 48 годин.

Далі за протоколом, якщо не виходить включити у заявку необхідну кількість здорових футболістів, поєдинок мають перенести на пізніший термін. Але в нинішніх умовах такий варіант розвитку події малоймовірний, адже найближча міжнародна пауза у календарі передбачена в березні наступного року.

Долю пониження у класі вирішить жереб

Тож у таких випадках до рішення підключають Контрольно-дисциплінарну і етичну інстанцію УЄФА, яка має виявити вину однієї з команд в тому, що гра не відбулася. Але винних, окрім коронавірусу, у цій ситуації важко знайти. Адже обидві сторони виконали всі норми. Якщо буде вирішено, що матч не відбувся з незалежних від сторін причин, тоді існує крайній метод: результат гри визначає жеребкування: яке проводить адміністрація УЄФА.

Ймовірні варіанти - перемога 1:0 для Швейцарії, перемога 1:0 для України або нічия 0:0. Нас влаштовують два останніх. Перед заключним туром "синьо-жовті" випереджають швейцарців на три очки.