ua en ru

Швеція виступила проти пакту ЄС про бюджетну дисципліну

Прем'єр-міністр Швеції Фредрік Рейнфельдт, виступаючи по національному радіо, заявив, що Швеція не підтримає європейську угоду щодо бюджетної дисципліни від 9 грудня, якщо це буде означати прийняття більш жорстких правил. Про це повідомляє VestiFinance.
Однак Рейнфельдт також зазначив, що остаточного рішення за договором Швеція ще не прийняла. За його словами, Швеція не проти подальшої взаємодії з країнами єврозони, але ключові інтереси держави мають набагато більш високий пріоритет.
На цьому тлі всередині ЄС назріває створення нового "блоку". Рейнфельдт заявив, що країни, що не входять у зону євро, можуть приєднатися до нової європейської угоди на своїх умовах. Раніше він провів переговори з Данією, Польщею, Чехією, Великобританією та Угорщиною, країнами, що не входять у зону євро, і висловився в підтримку Великобританії, говорячи про важливість збереження цілісності ЄС-27.
У 2003 р. Швеція на референдумі проголосувала проти введення євро, на даний момент проти введення євро виступає 80% шведів.
Новий бюджетний пакт, попередньо погоджений європейськими лідерами на саміті Євросоюзу в Брюсселі 9 грудня 2011 р., передбачає юридичну відповідальність сторін за невиконання програми проведення узгодженої податкової та бюджетної політики, що буде відображено на законодавчому рівні через поправки до чинних європейських конвенцій.