ua en ru

Швець знов пропонує декриміналізувати "статтю Тимошенко"

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 9767 від 1 лютого 2012 р. ініційований народним депутатом від фракції БЮТБ, головою комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктором Швецом і народним депутатом від фракції БЮТБ Юрієм Прокапчуком про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо декриміналізації відповідальності за політичні рішення). Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується внести зміни до статі 364 і 365 Кримінального кодексу Україні. Так у статті 364 пропонується змінити назву замінивши з "Зловживання владою або службовим становищем" на "Зловживання повноваженнями або службовим становищем" та доповнити пункт перший примітки до відповідної статті пропозицією "до посадових осіб у статтях 364, 365 цього Кодексу не відносяться: Президент України, Прем'єр-міністр України, інші члени Кабінету міністрів України". А з пункту три приміток до статті "Істотною шкодою у статтях 364, 365, 367, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян" вилучити цифри "364" і "365" .

І доповнити примітки пунктом: "для цілей статей 364, 365 цього Кодексу неправомірна вигода вважається отриманою в значному розмірі, якщо її сума у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".
Крім того, пропонується вилучити з назви і тексту статті 365 ККУ слово "влади", тобто мова в статті буде йти виключно про перевищення службових повноважень.

Нагадаємо, екс-прем'єр міністр України Юлія Тимошенко була засуджена за статтею 365 ККУ 11 жовтня 2011 Печерський райсуд виніс обвинувальний вирок екс - прем'єр-міністру Юлії Тимошенко.

Як заявив РБК-Україна заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, регіонали за відповідний законопроект голосувати не будуть: "Ми своїх рішень не змінюємо і закон для однієї людини приймати не будемо", - сказав Чечетов. Крім того він додав, "щодо декриміналізації ... ми подумаємо над проектом Яценюка".