ua en ru

Швайка підтвердив позов Китаю до України по кредиту в 3 млрд дол

Міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка підтвердив, що Китай подав позов до України в лондонський суд щодо повернення кредиту у 3 млрд дол.

Міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка (на фото) підтвердив, що Китай подав позов до України в лондонський суд щодо повернення кредиту у 3 млрд дол. Про це Швайка заявив журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.

"Минуле керівництво подало недостовірну інформацію про те, що до нас немає претензій з боку Китаю. За контрактом є різночитання, різні тлумачення, які призвели до звернення китайської сторони в суд Гафта, який працює в Лондоні. Зареєстрований спір між сторонами існує", - повідомив міністр.

За його словами, зараз сторони домовилися прийняти на наступному тижні представника китайської корпорації для можливості мирного врегулювання спору.

"Ми зі свого боку будемо робити свої кроки, спрямовані на те, щоб інша сторона або відкликала свою заяву, або ми знайшли інший спосіб мирного врегулювання", - зазначив він.

За словами міністра, зустріч відбудеться 26 березня.

Він також зазначив, що основна проблема полягає в тому, що окремі керівники ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" надали недостовірну інформацію. "Ці люди наразі відсторонені на час перевірки", - повідомив міністр.

За його словами, китайська сторона ставиться до справи з розумінням.

Нагадаємо, в лютому МЗС України заявив, що в ході зустрічі заступника міністра закордонних справ України Віктора Майка та посла Китаю в Україні Чжан Сіюня китайська сторона заявила, що у Китаю немає претензій до України за наданим їй кредиту в 3 млрд дол. за поставки сільськогосподарської продукції.

25 лютого народний депутат від фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль заявив, що Китай подав у Лондонський міжнародний арбітражний суд позов проти України на відшкодування збитків на суму 3 млрд дол.

У 2012 році Державна продовольчо-зернова корпорація та Експортно-імпортний банк Китаю домовилися про надання українській корпорації кредиту в розмірі 3 млрд дол., які планувалося спрямувати на форвардні та спотові закупівлі зерна для подальшого постачання в Китай. Перший транш у розмірі 1,5 млрд дол. компанія отримала на початку 2013 року. Друга половина кредиту, згідно з договором, що є товарною і Україна зобов'язана на 1,5 млрд дол. закупити китайських товарів.